Last news in Fakti

24 Юли, 2014 10:18 1 709 1

Световните медии: След бурна година, Орешарски подаде оставка

  • пламен орешарски-
  • оставка

Спорни назначения, обтегнати отношения с Брюксел и банкова криза белязаха управлението на кабинета

Световните медии: След бурна година, Орешарски подаде оставка - 1
Снимка: БТА

Премиерът на България Пламен Орешарски късно в сряда подаде своята оставка пред парламента. По този начин ръководеното от него правителство се оттегля след бурна година, белязана от обществени протести, банкова криза и конфронтация с Европейския съюз.

Оставката повдига въпроси относно съдбата на няколко важни проекти.

Това коментира влиятелният американски делови в. „Уолстрийт джърнъл“.

Еднокамерният парламент на България трябва да гласува оставката, за да влезе в сила.

На ход е президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство в началото на август. То ще има задачата да подготви предсрочните избори, които трябва да се състоят през първия уикенд на октомври.

Кабинета на Орешарски оцеля само за 421 дни от мандат от четири години. Той беше изправен пред силна обществена опозиция поради спорни назначения, което доведе до общонационални протести и призиви за кабинета да се оттегли .

Оставката на кабинета оставя нерешени няколко ключови въпроси.

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че все още неясна остава съдбата на четвъртата по големина банка в страната – Корпоративно-търговска банка (КТБ), която беше затворена в средата на юни и трябваше да отвори на 21 юли.

Бъдещото българско правителство ще трябва да сключи сделка с Европейската комисия за спорните клаузи в договорите между България и Русия относно българската отсечка на Южен поток.

Въпроси поставя и неопределеността относно договора за заем на Българския енергиен холдинг от Газпром.

Заемът е предназначен за увеличаване на капитала в смесената компания, която ще управлява строителството на спорния газопровод.

От „Газпром“ отказват коментар.

България също така все още не е посочила своя кандидат за европейски комисар

за новия състав на Европейската комисия и служебното правителство вероятно ще трябва да разреши проблема преди насрочената за началото на август среща на върха на ЕС.

Кабинета на Орешарски беше много близо до подписването на сделка от $5 милиарда с Westinghouse Electric Со за изграждане на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ (бел. Ред). Представители на Westinghouse Electric Со не бяха открити за коментар, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“.

Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС) - България, остава заложник на политическата криза, която доведе до подаването на оставка от премиера Пламен Орешарски, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Оставката на министър-председателя и на неговия кабинет, която беше очаквана от седмици, идва на фона на най-тежката банкова криза от 90-те години на миналия ХХ в. насам и заплашва да има икономическо влияние върху местния бизнес и чуждестранните инвеститори. В. „Ню Йорк таймс“, Ройтерс, АП, АФП и Би Би Си отбелязват, че кабинетът на Пламен Орешарски е второто правителство, което подава оставката за последните 18 месеца.

Кабинетът на Пламен Орешарски беше избран без собствено мнозинство,

а такива правителства винаги работят на ръба на парламентарния провал, отбелязва в коментар „Дойче веле“. На всичко отгоре мнозинство осигуряваше не друг, а „Атака” - една архаична партия със затихващи функции, в международна изолация и открай време настръхнала срещу по-малкия коалиционен партньор ДПС. Тъй че още преди година стана ясно, че този формат „орел, рак и щука” ще откара българската държавна кола право в дерето, обобщава „Дойче веле“. Медията прави обзор на скандалите, съпътстващи управлението на Орешарски от Дилян Пеевски до кризата около КТБ.

Българските депутати трябва да гласуват оставката на премиера Пламен Орешарски, която идва след най-тежката за последните 17 години банкова криза, която заплашва да убие възстановяването на икономиката на балканската страна, отбелязва агенция „Блумбърг“.

"Тази оставка отваря възможност за оздравяване на политическата система", коментира от София за „Блумбърг“ Даниел Смилов, анализатор в Центъра за либерални стратегии в София.

"Отиващото си правителство не разполагаше с необходимата подкрепа и силата да извърши сериозни реформи. Много е важно дали кабинетът, който ще дойде на власт след избори, ще има необходимата подкрепа или воля за извършване на болезнени реформи“, отбелязва Даниел Смилов.

Дните на правителството на малцинството на Пламен Орешарски бяха преброени след като ключовият съюзник – ДПС, оттегли своята подкрепа и

социалистите се съгласиха на предсрочен вот на 5 октомври,

отбелязва АФП. Агенцията припомня и бойкотът от основната опозиционна партия – ГЕРБ на работата на парламента. Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, загуба на доверие и проблемите с КТБ са основните теми, които са белязали живота на кабинета на Пламен Орешарски.

В. „Гардиън“ отбелязва, че отиващото си правителство оставя в наследство на следващия кабинет да търси решение с проблемите с КТБ. Продължаващата политическа нестабилност възпрепятстват усилията за оздравяване на икономиката и доведе до понижаване на кредитния рейтинг през юни.

Воденият от социалистите кабинет увеличи минималната работна заплата, облекчи бюрокрацията за бизнеса и успешно пласира миналия месец на международните пазари емисия от облигации от € 1,5 млрд. въпреки кризата в банковия сектор, отбелязва в. „Гардиън“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Troll

    3 0 Отговор
    Този Орешарски , заедно със серГЕЙ и антуража им заслужават да бъдат изпратени в ГУЛАГ в Сибир.