Last news in Fakti

27 Юли, 2014 15:59 4 240 3

Коста Конкордия пристигна в Генуа за демонтиране

  • коста конкордия-
  • генуа-
  • кораб-
  • круизен лайнер

Лайнерът, катастрофирал през 2012 г. край бреговете на Тоскана, ще бъде нарязан на скрап в Генуа

Коста Конкордия пристигна в Генуа за демонтиране - 1
Снимка АП/БТА

Круизният лайнер “Коста Конкордия”, който потъна през 2012 г. край остров Джилио, завърши последното си пътешествие до италианското пристанище Генуа, където ще бъде демонтиран за скрап.

Корабът пристигна на пристанището през нощта и пусна котва на две морски мили от брега. “Коста Конкордия”, който е два пъти по-голям от “Титаник”, бе изтеглен до пристанището в неделя сутрин.

Корпусът му, изправен на дъното и после качен на повърхността с цената на големи разходи през последните месеци, бе изтеглен до терминала с няколко буксира.

Италианският премиер Матео Ренци ще проследи края на операцията по-късно в неделя. Той ще поздрави международния екип, работил по изваждането и изтеглянето на кораба.

Корабът потъна през януари 2012 г. с 4229 души на борда. При корабокрушението загинаха 32 души.

Останките на 114 500-тонния плавателен съд няма да бъдат хвърлени на боклука. Между 40 000 и 50 000 тона стомана ще бъдат използвани повторно, а други части от кораба ще бъдат изложени в музеи.

Една от първите задачи на работниците, които ще демонтиран плавателния съд, е да го претърсят за тялото на една от жертвите, сервитьорът Ръсел Ребело. Неговите останки не бяха открити и може да са останали вътре в кораба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    2 0 Отговор
    Когато силите и умовете се използват за такива каузи, резултатите са налице. Браво на извършителите на тази мисия
  • 2 Пламен Бакърджиев

    3 0 Отговор
    Дано намерят средства, някога да извадят и Титаник - символа за величие преди 100 години.
  • 3 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Толкова голям, скъп и красив кораб! Жалко. Този капитана на кораба трябва да изгние в затвора!
Новини по държави: