Last news in Fakti

5 Август, 2014 16:06 3 282 4

Срещу $100 млн. шефът на Формула 1 отърва затвора

  • бърни екълстоун-
  • формула 1-
  • подкуп-
  • германия-
  • бавария

Съдията Петер Нол обяви, че приема споразумението. Освен това той разпореди $ 99 млн. да отидат в хазната на Бавария, а $1 млн. за детска болница. Плащането на рекордната сума ще стане до седмица

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун е предложил на германски съд в Мюнхен споразумение от $100 млн. за спиране на процеса срещу него за подкуп, съобщава в. „Гардиън“. Прокурорите по делото са заявили пред съдиите, че те приемат отправената оферта.

Съдията Петер Нол обяви, че приема споразумението. Освен това той разпореди $ 99 млн. да отидат в хазната на Бавария, а $1 млн. за детска болница. Плащането на рекордната сума ще стане до седмица, уточнява Би Би Си.

83-годишият Бърни Екулстоун беше изправен пред съда в Мюнхен през април, за да отговаря по обвинение, че е подкупил бивш германски банкер като част от продажбата преди осем години на дял от своя бизнес с Формула 1.

Шефът на Формула 1 е обвиняем, че е платил през 2006 г. на бившия банкер от баварската LB банка Герхард Грибковски $44 млн., за да улесни продажбата на акциите на банката на избрана компания, за да може да си гарантира оставането на поста изпълнителен директор.

Самият Бърни Екълстоун призна, че е дал парите, но отрече това да е рушвет. През 2012 г. Грибовски беше осъден на осем години и половина затвор за вземане на подкуп.

Германското законодателство предвижда някои наказателни дела да се решават с по-малки наказания, като например глоби. Размерът на подкупва в казуса Екълстоун обаче поставя под въпрос една система, която на практика облагодетелства богатите обвиняеми,коментира АП.

Прокурорът обяви пред съда, че напредналата възраст на Екълстоун и други обстоятелства благоприятстват приемането на споразумението, припомня Ройтерс.

Експерти припомнят, че германското законодателство е позволявало в миналото на заможни хора да се измъкват от процеси, но нито един от тях не е завършвал с толкова голямо парично споразумение.

Адвокатът на Екълстон Свен Томас оправда постигнатото споразумение, заявявайки че клиентът му е страдал от „изключително тежката процедура“. Британският милиардер можеше да лежи 10 години в затвора, а освен това трябваше да се откаже от контрола на един бизнес той е изградила през последните четири десетилетия.

Говорейки пред общественото радио бившият министър на правосъдието на Германия Сабине Лойтхойсер-Шнарренбергер определи споразумението като нахално, което поставя въпроса за промяна в законодателството.

Присъдата срещу Бърни Екълстоун означава, че той ще може да продължи да се занимава с Формула 1. Все пак той нито е признат за виновен, нито за невинен, припомнят адвокати.

Богатството на Бърни Екълстоун се оценява на $4,2 млрд. и той е 12 най-богат човек във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    2 0 Отговор
    Такива наказания трябва да има и за нашите управници. Солени глоби и дарения за болници.
  • 2 ivaylo mihaylov

    1 0 Отговор
    Така се прави, дори е трябвало повече да разпределят за дарения на болници и домове. Като се има предвид, че в случая приелия и предалия подкуп са строго санкционирани.
    Тези хора ако дойдат при нас и разгледат нашите криминални сигурно буквално ще се гръмнат, понеже не могат да си го обяснят.
    Много далече сме правдата и не знам дали някога тук тя ще е ценност, засега е само потъпквана от кого ли не.
  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Учудвам се това деде как върти всички около себе си като кукли на конци?Та той е с единия крак в гроба да не кажа и с двата?
  • 4 Shmeker

    0 0 Отговор
    Гнусна работа. Единия виновен за подкуп, подкупва съда който го съди заради подкуп с подкуп. Има нещо гнило в Дания.
Новини по държави: