Last news in Fakti

6 Август, 2014 11:07 2 051 0

В САЩ се е появил втори Едуард Сноудън?

  • едуард сноудън-
  • хакери-
  • разузнаване-
  • тероризъм

От една година бившият служител на американските тайни служи живее в Русия, но изтичанията на секретна информации не спират

В САЩ се появил втори Едуард Сноудън, пише сп. „Шпигел“.

Той има достъп до документи от специалните служби и ги предава на медиите, съобщава Си Ен Ен. Телевизията се позовава на пожелали анонимност американски чиновници.

Дали Едуард Сноудън е сам? Така риторично коментира германското издание „Фокус“ последните изтекли в медиите чувствителни информации, свързани с дейността на американските специални служби.

Край на спекулациите слагат последните публикации за лицата,

включени в терористичния списък на САЩ, припомня Си Ен Ен.

От встъпването в длъжност на президента Обама броят на лицата в списъка за забрана за полети - които не могат да се качат на борда на самолети за или от САЩ, се е удвоил до 47 000 души, коментира Си Ен Ен.

Тези последни разкрития за тайните служби на САЩ не могат да идват от бившия сътрудник на тайните служби на Едуард Сноудън, а от втори източник, коментира сп. „Фокус“.

Подозренията на американските власти се породили от публикуването в Intercept, сайт, който преди това бе публикувал документи, предоставени от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, на нови разкрития за лицата, които се следят от антитерористичните служби на САЩ.

Около 1,2 млрд. пароли и над 500 млн. имейл адреси са били откраднати от руски хакери. За това предупреди компанията от САЩ за киберсигурност Hold Security.

Информацията била открадната от 420 000 сайта, които са били свързани под някакъв начин с класациите, изготвяни от сп. „Фпрчън“.

Това е най-голямата подобна база данни, известна досега.

Данните са от август 2013 г. и показват, че около 680 000 души от целия свят са заподозрени от американските служби, че са свързани с тероризма. От тях 280 000 души нямат пряка връзка, а за другите 400 000 имало данни за членство или поне за подкрепа на екстремисти.

Документите, разпространени от новия източник са с гриф „секретно“ и „NOFORN“.

Последният гриф означава, че тези данни не трябва да се разпространяват по партньорските канали към представителите на чуждестранни специални служби.

Журналистът от „Гардиън“ Глен Гринвалд написа през юли в „Туитър“, че вероятно съществува друг източник на информация от американските спецслужби.

„Би било справедливо да се каже, че има хора, вдъхновени от мъжеството на Едуард Сноудън“, коментира от Бразилия журналистът. Все още няма яснота колко документа са изтеглени от секретните бази и каква е вредата за специалните служби на САЩ, коментира за АП, пожелал анонимност експерт.

Между другото отделна база данни по темата за тероризма се поддържа в Пентагона. Документите, които са класифицирани под гриф „секретно“, се пазят в компютърната система SIPRNET. Вече е известно, че между 2006 и 2011 г. в Пентагона са се пазили 3,2 млн. файла секретна и особено чувствителна информация. Именно от SIPRNET бившият войник от армията на САЩ Челси Манинг разпространи секретни документи. Това беше най-голямото „изтичане на тайни“ в историята на САЩ до Сноудън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА