Last news in Fakti

28 Май, 2014 15:02 1 361 0

Сноудън не бил прост системен администратор, а топ шпионин

  • сноудън-
  • шпионин-
  • едуард сноудън-
  • технически специалист

Американецът разказа, че е работел под прикритие за ЦРУ и за Агенцията за национална сигурност

Едуард Сноудън описа себе си като обучен шпионин, специализиранан в електронното наблюдение. Това заяви самият той в интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си и авторитетното германско списание "Щерн", като отхвърли твърденията на американските власти, че е бил нископоставен системен администратор и анализатор.

Сноудън, който разкри програмите за подслушване на Агенцията по национална сигурност разкри, че бил обучаван като шпионин и е действал под прикритие в чужбина - под чуждо име и преструвайки се, че работи нещо друго. „Бях обучен за шпионин в традиционния смисъл на думата... Но аз съм технически специалист, експерт. Не съм работил с хора, не съм вербувал агенти. Занимавах се с настройка на компютърните системи за САЩ и го правех на всички нива – от най-ниското, до най-високото”, обяснява Сноудън.

30-годишният бивш агент, който в момента живее в Москва, разкри практиката на американските тайни служби да подслушват телефони по целия свят, включително и на световни лидери.

„Знаех кога и с кого си лягате, с каква скорост карате автомобила си, какви порнофилми гледате, с кого контактувате по интернет, за кого бихте гласували на следващите избори и дори кого обичате" , заяви той.

Американецът разказа, че е работел под прикритие за ЦРУ и за Агенцията за национална сигурност и че е преподавал в академия за обучение по контрашпионаж.

“Наред с другите ми отговорности, лично аз имах за задача да следя комуникациите в Германия”, признава бившият разведчик. Така той, а чрез него и НСА, на базата на милиарди данни от връзките имали пълна картина от живота във ФРГ, което е в грубо нарушение на конституционните и на човешките права на германците.

Още по-шокиращо е разкритието, че германското разузнаване имало достъп до тези данни и ги използвало. “Германските спецслужби спят под един юрган с американските”, сигурен е Сноудън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА