Last news in Fakti

14 Август, 2014 10:18 2 117 1

Протестите в Мисури ескалират. Полицията използа сълзотворен газ

  • мисури-
  • полиция-
  • убийство

Продължават протестите в Мисури заради убийството на младеж

Протестите в Мисури ескалират. Полицията използа сълзотворен газ - 1
Снимка АП/БТА

Полицията в американския град Фъргюсън в щата Мисури през изминалата нощ използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се демонстранти, които протестират четвърти ден, пишат американските медии. Местни жители излязоха на улиците, за да изразят възмущението си след убийството в събота на цветнокож младеж, застрелян от полицай.

Градските власти разрешиха демонстрациите, но само в светлата час на денонощието. Въпреки това привечер около 350 души отказаха да си тръгнат и блокираха улицата, водеща към центъра на града.

Двама журналисти на Huffington Post бяха арестувани вчера по време на работа в района.

Те настояваха да научат името на полицая, когото обвиняват за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун. От полицията отказват, опасявайки се за сигурността му.

Случаят е поет от ФБР и за момента властите са лаконични относно случилото се. Шефът на полицията във Фъргюсън заяви, че униформеният служител е бил ударен по лицето. Инцидентът беше коментиран и от американския президент Барак Обама, който описа смъртта на младежа като "сърцераздерателна“.

Браун бе застрелян в събота при спор с полицаи. Понеже младежът не е бил въоръжен, местните правозащитници обвиниха полицията в използване на прекомерна сила. Свидетел твърди и, че Браун е вдигнал ръце във въздуха пред полицая и не е карал с него. Обстоятелствата около инцидента остават неясни.

Засега властите отказват да съобщят името на офицера, стрелял многократно по Браун, като един от аргументите им е, че срещу него има смъртни заплахи. На пресконференция шефът на полицията Томас Джаксън каза, че въпросният служител е бил ударен в лицето и допълни, че е наясно с проблемите в участъка си.

Шефът на областната полиция в Сейнт Луис Джон Белмар уточни, цитиран от телевизия Ен Би Си, че неговите офицери са демонстрирали "изключително голяма въздържаност" в отговор на протестите за смъртта на Браун и посочи, че в някои случаи полицаите и техни автомобили са замеряни с камъни.

Безредиците на расова основа се обясняват и с факта, че 70 % на населението на Фъргюсън са афроамериканци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    2 1 Отговор
    аха, събудиха се! честито негри, живеете в полицейско-диктатурска държава! вие пак сте роби!