Last news in Fakti

15 Август, 2014 19:14 1 202 1

ЕС одобри оръжейни доставки за кюрдите в Ирак

  • ирак-
  • оръжие-
  • доставки-
  • кюрдите-
  • ес

Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение и директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително България

ЕС одобри оръжейни доставки за кюрдите в Ирак - 1
Снимка: АП/БТА

Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение и директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително България, с високия си бежански потенциал, заяви министър Даниел Митов в първото си участие в заседание на Съвет „ Външни работи“.

Съветът бе свикан извънредно в Брюксел, за да обсъди задълбочаващата се хуманитарна ситуация в Ирак, нарастващото насилие в Либия и негативните последици от конфликтите в Украйна и Близкия изток, с акцент върху развитието на обстановката в Ивицата Газа, съобщиха от МВнР. 

Външните министри на 28-те страни потвърдиха ангажимента си към териториалната цялост и подкрепа за цивилното население в Ирак и осъдиха масовото нарушаване от „Ислямска държава“ на човешките права на етническите и религиозните малцинства в страната, което граничи с престъпления срещу човечеството.

Съветът приветства решението на отделни държави-членки да отговорят положително на молбата на Кюрдския регион за оказване на военна помощ,  в съответствие с националните си законодателства и възможности, както и със съгласието на властите в Ирак. 

Външните министри изразиха дълбока загриженост във връзка с продължаващото насилие в Либия и опустошителните последици за цивилното население. Те подкрепиха посредническите усилията на ООН за прекратяване на кръвопролитията и призоваха новоизбрания либийски парламент да изпълни своята роля в създаване на условия за политически диалог с участието на всички страни в конфликта.     

 Министрите приветстваха примирието в Ивицата Газа от 11 август и подкрепиха посредническите усилия на Египет. Те призоваха за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до Газа за справяне с тежката хуманитарна ситуация на палестинско население и разоръжаване на всички терористични групировки в Ивицата.

 Извънредният съвет определи едностранните действия на Русия в Украйна като грубо нарушение на международното право. В изказването си българският външен министър Даниел Митов подчерта, че Русия носи отговорността за случващото се в Източна Украйна, но също така е необходимо Киев да съгласува с ЕС санкциите, които предприема срещу Москва, тъй като те могат да имат негативни последици за държавите-членки.

 Първите дипломати на страните-членки призоваха изпращането на всякаква хуманитарна помощ да става в съответствие с международното право и принципи и със съгласието на украинската страна. Ще бъде направена подробна оценка на последствията от наложената от Русия забрана за вноса на селскостопански продукти от ЕС. Подчертано бе приоритетното значение за ЕС на сигурността на газовите доставки през Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mitko mitov

    1 1 Отговор
    браво на ЕС ще дават оръжие на кюрдите ,САЩ ,Русия или някои друг ще дават оръжие на другите и гледат сейра от страни ,а населението измира,от това оръжие ,а после хуманитарни помощи,
Новини по държави: