Last news in Fakti

14 Август, 2014 11:55 960 0

САЩ няма да провеждат спасителна мисия в Ирак

  • ирак-
  • удари-
  • язиди

Група бойци от британското елитно подразделение САС се намира в момента в Северен Ирак

САЩ няма да правят хуманитарна мисия за язидите в планината Синджар, предаде арабската редакция на Би Би Си.

Екипът от американски инструктори е пристигнал в района и е установил, че броят на язидите там е много по-малко, а в същото време, те се намират в много по-добро положение от очакваното.

Дори и блокирани от напредващите милиции на Ислямска държава етническото малцинство има достатъчно вода и храна. На този етап Пентагонът смята, че не се налага спешно организиране на хуманитарна спасителна мисия. В същото време ситуацията в региона ще се наблюдава внимателно и няма да бъдат прекъсвани доставките по въздуха.

Американският екип е бил подсилен от спецчаст за по-голяма безопасност. В същото време продължаващите бомбардировки на американската авиацията срещу милициите на Ислямска държава са направили възможно част от блокираните язиди да се напуснат планината Синджар.

ООН обяви трето ниво за Ирак на извънредна ситуация. Това е най-високото за хуманитарна криза, според документите на международната организация.

Самолети от няколко нощи спускат помощи над планината Синджар, където от седмици живеят в изгнание стотици язиди, прогонени от настъплението на милициите на Ислямска държава.

ООН ще продължи да доставя храна и вода на бежанците в Синджар, така и за други 400 000 прогонени от боевете в иракската провинция Дахук. Там те живеят в полеви условия близо до турската граница. 150 000 от тях се нуждаят от елементарни неща като палатки, завивки, храна и вода.

САЩ са доставили вече 114 000 т. вода и 160 000 л. Вода. Великобритания също се включи в хуманитарната мисия, но обеща да участва и в бъдеща спасителна мисия.

От своя страна медиите на Острова разкриха, че група бойци от британското елитно подразделение САС се намира в момента в Северен Ирак. Те действат в районите, които са под контрола на кюрдите и имат за задача да оказват логистична помощ на местните сили на реда по охрана на мира в района.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: