Last news in Fakti

20 Август, 2014 15:16 2 289 0

Дъждове и свлачища взеха над 30 жертви в Япония

  • япония-
  • хирошима-
  • дъждове-
  • свлачища-
  • жертви

В Хирошима е обявен червен код заради продължаващите проливни валежи

Дъждове и свлачища взеха над 30 жертви в Япония - 1
Снимка: БТА

Проливните дъждове в Япония предизвикаха свлачища в два района на град Хирошима, в резултат на които най-малко 32-ма суши са загинали, а поне 9 се смятат за безследно изчезнали, съобщиха телевизия NHK и агенция „Ройтерс“, позовавайки се на информация от местната полиция. Сред жертвите има и деца, както и един пожарникар, участвал в спасителната операция.

Земните маси се свлекли между 3.20 и 4.00 часа тази сутрин, докато повечето жители спели в домовете си. В областта опустошителни дъждове валят от няколко денонощия. В сряда в префектура Хирошима паднали около 240 мм валежи, което представлява месечната норма за страната за месец август, съобщава Главното метеорологично управление на Япония. Дъждовете довели до затопляне и размекване на почвата, което и предизвикало свлачищата.

Засега земните маси са разрушили около 10 къщи, а властите препоръчват евакуация на повече от 65 000 души.

Във връзка с извънредното положение в Хирошима премиерът Шиндзо Абе прекъсна отпуската си и се върна в Токио, като даде указания на съответните органи да направят всичко необходимо за спасяването на оставащите под дъжда хора и за предоставяне на убежище на лишените от покрив над главата. Няколкостотин спасители работят в района на Хирошима, включени са и военнослужещи от силите за самоотбрана на Япония.

Проливни дъждове има и в префектура Нагасаки и други региони в западната част на страната. „Червен“ код е въведен за северозападната част на остров Кюсю и префектура Хирошима, предава РИА "Новости".

За последните 10 години в Япония се регистрират почти 1200 свлачища годишно, докато през миналото десетилетие тази цифра е била към 770.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: