Last news in Fakti

27 Август, 2014 16:49 869 0

Назърбаев предложи хуманитарна помощ на Порошенко

  • назърбаев-
  • предложи-
  • хуманитарна помощ-
  • порошенко

За Казахстан не е пречка Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз

По време на двустранната среща с президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев президентът на Украйна Петро Порошенко изрази своята убеденост, че украинско-казахстанските отношения имат големи перспективи в много области.

Петро Порошенко благодари Нурсултан Назърбаев за подкрепата на Украйна.

„Аз знам Вашата твърда принципна позиция. Благодаря за решителните действия и подкрепата по въпроса на защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в установяването на мира”, - каза президентът.

Нурсултан Назърбаев отбеляза, че трябва незабавно да се предприемат мерки, защото „кръвопролитията повече не могат да продължават. Нурсултан Назърбаев подчерта, че Казахстан е готов да окаже на Украйна подкрепа във вид на хуманитарна помощ, под егидата на Червения кръст.

Президентът на Казахстан отбеляза, че държи на продължаването на двустранните връзки и че „за Казахстан не е пречка Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз”.
„Ние искаме да продължаваме добрите отношения, и при вас да има мир. Хората в Казахстан обичат Украйна, ние имаме голяма украинска диаспора, и това е мостът между нашите страни”, допълни президентът  Назърбаев.

Нурсултан Назърбаев проведе брифинг, по време на който информира за състоялата се среща между държавните ръководители на Митническия съюз и Украйна и представителите от ЕС. Той отбеляза важното значение на състоялата се среща, насочена към урегулиране на ситуацията в Украйна.
„Смятам за важна инициативата на Казахстан и Беларус за провеждането на тази среща в Минск, с цел обсъждане и обмяна на мнения по тези проблеми”, отбеляза Назърбаев. Казахстан ще разгледа възможността за оказване на хуманитарна помощ на населението на Донбас и Луганск. „Излязох с предложение да се обяви примирие за времето на доставката на хуманитарната помощ, с предоставяне на специален коридор за преминаването на камионите. В този процес, освен Русия, трябва да участват и други държави”.

По време на срещата бяха обсъдени възможните последици за Митническия съюз от споразумението за асоциирането на Украйна с Европейския съюз.
Президентът на Казахстан отбеляза, че една от главните цели на проведеното мероприятие бе организиране на среща между президентите на Русия и Украйна.

Нурсултан Назърбаев обърна внимание на важното значение на договореността за продължаване на такива срещи и поетапното решаване на проблемите. Възможно е, следващата среща да се проведе в Казахстан, както поиска Европейският съюз. Във всеки случай преговорите са за предпочитане пред конфликтите. „Ние сме обективни, искаме мир, а също така Русия и Украйна да постигнат договореност, ще помагаме между тях да се установят взаимно разбирателство и сътрудничество”, отбеляза президентът на Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА