Last news in Fakti

15 Април, 2024 09:58 445 3

Франция, Германия и ЕС се стремят да съберат допълнителни средства за хуманитарна помощ за Судан

  • франция-
  • германия-
  • европейски съюз-
  • хуманитарна помощ-
  • судан-
  • допълнителни средства

Войната в Судан избухна на 15 април миналата година между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа и нанесе сериозни щети на суданската инфраструктура

Франция, Германия и ЕС се стремят да съберат допълнителни средства за хуманитарна помощ за Судан - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес в Париж високопоставени дипломати от Франция, Германия и Европейският съюз ще се стремят да осигурят допълнителни средства за хуманитарна помощ за Судан, една година след избухването на конфликта, съобщи Ройтерс и БТА.

В Париж към френския министър на външните работи Стефан Сежурне ще се присъединят германската външна министърка Аналена Бербок, ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Според дипломатическата служба на ЕС френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с Борел и Ленарчич в края на конференцията.

Войната в Судан избухна на 15 април миналата година между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа и нанесе сериозни щети на суданската инфраструктура. Поради сраженията милиони хора бяха разселени вътре и извън страната и за суданското население възникна риск от глад.

Хиляди цивилни бяха убити, въпреки че има голяма неяснота по отношение на точния брой на жертвите, отбелязва Ройтерс.

Световната здравна организация заяви в петък, че кризата може да се влоши през идните месеци, тъй като доставките на хуманитарна помощ и медицински консумативи продължават да са ограничени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Свобода за Народът на Судан
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Франция и Германия вече не са ли в ЕС 🥸❓
  • 3 Ами

    1 0 Отговор
    да им отпуснат от фонд "мир" вместо на зеленият шмъркач да си купува имения ...