Last news in Fakti

28 Август, 2014 12:51 2 603 2

Роденият от петрол халифат в Близкия изток

  • ислямска държава-
  • ирак-
  • халиф-
  • петрол

$3 млн. дневно получава организацията от нелегални продажби на черното злато

Въздушните удари на САЩ по наземните цели на „Ислямска държава“ в Ирак няма да донесат очаквания резултат, предупреждават военни експерти. Според тях операцията трябва да се разшири и по инфраструктурата на организацията в Сирия.

От своя страна проучване на телевизия „Ал Арабия“ показа, че „Ислямска държава“ гради своя халифат на петрола. Близо

$3 млн. дневно получава организацията от нелегални продажби на черното злато.

Освен в Сирия, през последните седмици под контрола на „Ислямска държава“ попаднаха и редица иракски находища.

До преди месец се смяташе, че новороденият халифат държи своето израстване на богати дарители, но разкритията на „Ал Арабия“ показват, че организацията мисли как да се финансира самостоятелни. Експерти по тероризъм припомнят, че способността на Осама бин Ладен да направи „Ал Кайда“ независима от външни донори, я превърна в заплаха за световната сигурност и доведоха до събитията от 11 септември 2001г.

Жени и сираци, продадени на пазара на роби, черният пазар на петрол и грабеж на имущество на малцинствата са източник на средства на „Ислямска държава“. Приходите от тези дейности се използват от Абу Бакр ал Багдади, който се самообяви за халиф, за да укрепва своята власт.

В духа на традицията

Ал Багдади твърди, че е пряк потомък на пророка Мохамед,

откъдето произтичало правото му да властва над всички мюсюлмани. Халифът успешно налага архаичната идея за халифата като велика ислямска държава. Последователите му се множат, защото повечето ислямисти не приемат за валидни границите между Ирак, Йордания, Сирия и Ливан, произволно фиксирани през Първата световна от великите сили Франция и Великобритания. Ислямистите са убедени, че крахът на Османската империя, която векове наред беше решаващата сила в Мала Азия, в началото на ХХ-ти век е станал причина за отслабването на мюсюлманите. В техните очи идеята за велика ислямска държава е равносилна на обещание за по-добро бъдеще, коментира „Дойче веле“.

„Целта на групировката е да изгради трансгранична териториална конструкция, започвайки от Сирия и Ирак,” обяснява Фалко Валде, представител на германската фондация „Фридрих Науман” в Аман.

Западът отново повтори грешката, допусната навремето в Афганистан:

сам подготви почвата за радикалните сили.

Публична тайна е, че много от бойците на съпротивата в Либия и Сирия имат добра подготовка от западните спецслужби, но и собствен боен опит в Босна, Чечения, Афганистан и Ирак.

Редовните приходи от нелегалната продажба на петрол прави службата при халифа много по-примамлива.

Западът трябва да се откаже от политиката да си затваря очите за корупцията сред подкрепяните от него режими в Близкия изток. Това подронва идеята за демокрация сред иракчаните и ги обръща към примамливо звучащите послания на радикалния ислям.

Ислямска държава е може би най-богатата терористична група в историята на човечеството,

коментира Матю Левит, бивш експерт от финансово разузнаване на САЩ. В момента той е директор на програмата за борба с тероризма и разузнаването във Вашингтон институт за Близкоизточна политика.

Те не са толкова интегрирани в международната финансова система, и следователно не са толкова уязвими за санкции, закони за борба с изпирането на пари и банковите регулации, отбелязва Матю Левит.

За разлика от тях Осама бин Ладен беше от заможно семейство и се радваше на мрежа от чуждестранни покровители.

От своя страна Ислямска държава прави парите си най-вече на местно ниво, каза експертът по тероризъм Патрик Джонсън.

Във „фирменото портфолио“ влизат активи като седем петролни полета и две рафинерии в Ирак и шест от десете полета в Източна Сирия. Интерес към добития от джихадистите петрол има от всички страни от региона като се започне от Турция, Ирак, Сирия, Йордания и други. Това се дължи на простия факт, че той се продава за между $25 и $60 за барел.

Само за сведение подготовката на атентатите от 11/09 е струвало около $1млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 super

    2 0 Отговор
    АЛЛАХ АКБАР. БОЙКО Е ГЯУР!
  • 2 5г9ю

    1 0 Отговор
    Поправка,Тиквун гяур ренегат!