Last news in Fakti

8 Септември, 2014 12:58 1 872 3

Обама: Ще ударим по Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • обама-
  • ирак-
  • джихадисти

Генералният секретар на организацията Набил Араби отбеляза, че са необходими общи действия за изкореняване на екстремизма в интерес на арабското единство и сигурност

Обама: Ще ударим по Ислямска държава - 1
Снимка: БТА

Няма да има нова война в Ирак, но Белият дом няма да стои със скръстени ръце и ще предприеме стъпки срещу Ислямска държава.

Това става ясно от интервю на американския президент Барак Обама за Ен Би Си.

Той посочи, че в сряда за целта ще представи специален план как САЩ ще противодействат на настъплението на Ислямска държава, които контролират обширни територии от Ирак и Сирия.

Няма да изпращаме в Ирак стотици хиляди американски войници. Като част от международна коалиция ще нанасяме въздушни удари срещу позиции на Ислямска държава в подкрепа на иракските и кюрдските сили, ще изготвим план за оказване на помощ, за да могат те да възвърнат контрола върху териториите, превзети от Ислямска държава, повдигна завесата за намеренията си американският президент.

Само преди месеци Барак Обама обяви, че джихадистите не представляват заплаха за сигурността на САЩ, но развитието на ситуацията от последните седмици показва, че групировката набира сили.

„Искам американският народ просто да разбере същността на заплахата и как ние ще се справим с нея, и да има бъде уверен, че ние ще се справим“, обеща Обама.

Той обеща да търси широка международна коалиция срещу джихадистите. Външните министри на страните от Арабската лига се договориха в Кайро да предприемат всички необходими стъпки срещу Ислямска държава. Това ще става в сътрудничество с международни, регионални и национални формати.

Генералният секретар на организацията Набил Араби отбеляза, че са необходими общи действия за изкореняване на екстремизма в интерес на арабското единство и сигурност.

Организацията подкрепя напълно приетата миналия месец резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу прехвърлянето на екстремисти в Близкия Изток.

Обама обеща подробности от плана за действие срещу Ислямска държава да бъдат представени в сряда в навечерието на 13-та годишнина от атаките от 11 септември.

Американският президент отбеляза, че няма да води друга война в Ирак, но това не изключва срещу групировката да не се предприемат някакви атаки. От седмици американската авиация нанася удари в подкрепа на местните иракски сили. Тази стратегия в момента дава своите плодове и властите успяват да удържат контрола над ключови язовири в Ирак. През изминалото денонощие американската авиация е атакувала цели на Ислямска държава близо до язовир Хадита на река Ефрат.

Джихадистите от Ислямска държава са най-голямата заплаха за САЩ в наши дни. Това предупреждение преди седмици отправи държавният секретар на САЩ Чък Хейгъл.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси също ясно даде да се разбере, че милициите на „Ислямска държава“ няма как да бъдат спрени, ако не се атакуват техните бази в Сирия.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА

    1 1 Отговор
    Избийте ги тия чалми
  • 2 СССР2

    2 0 Отговор
    това е поредната приказка за осама бин ладен 2 бъдете готови за още повече проливане на невинна кръв от страна на сащ този път са се разгърнали на широко значи нещата са сериозни защото тази ислямска държава е поредното произведение на сащ за да контролира района и да налага волята си защото рекетьорските им договори с ирак истичат а ирак иска да ги сключи с русия тъй като сащ ги изнудват да им продават петрола за жълти стотинки а садам го свалиха за това че искаше да продава на европа за евро а не за долари както стана и с кадафи и с всеки друг който не иска да купува петрол с долари приказката продължава ала кога ще се събудите може би когато ви наетресат поредния майдан или арабска пролет а може и ислямска държава най верноятно пак ви продадоха този път на турция и околните както на времето направи европа с вас
  • 3 Димитър

    2 0 Отговор
    Ами тя Европа е вече наводнена с тия жмелове