Last news in Fakti

18 Септември, 2014 07:30 15 436 0

9-те най-млади държави в света

  • държави-
  • референдум-
  • шотландия

Днес Шотландия може да се превърне в най-младата такава

9-те най-млади държави в света - 1
Снимка: БТА/AP

Шотландия днес ще вземе съдбоносното решение, дали да се отдели като независима държава от Великобритания.

Ако шотландците решат, че искат да се отделят като независима нация, то те ще се превърнат в най-младата независима държава в света. Поради тази причина „ Вашингтон поуст“ ни предлага списък с 9-те най-млади държави в света, които най-скоро са обявили независимост.

 

9 юли 2011 – Южен Судан


Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война. Почти 99% от жителите на територията гласуваха за независимост на специално провел се за това референдум и страната беше бързо призната за независима от международната общност.

След като обяви независимост страната страда от редица проблеми, като високата степен на бедност сред населението и разнообразието от етнически ориентирани политически движения, които враждуват по между си.  Към момента страната отново е разтърсвана от гражданска война между силите на президента Салва Киир и тези, които са верни на уволнения вицепрезидент Риек Мачар. Сраженията между двете фракции взеха десетки загинали, а според специалисти страната е застрашена от глад в края на тази година.


17 февруари 2008 – Косово

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., като от 1999 г. беше администрирана от ООН. Тогава и силите на НАТО бомбардираха управляваната от  Слободан Милошевич държава. Срещу отцепването на страната се обяви Русия, чиито ръководители заявиха, че се страхуват от евентуална нова вълна от отцепващи се държави. Сърбия пък се безпокоеше за безопасността на етническите сърби, които живеят в Косово.

След своето отцепване Косово страда от сериозни проблеми, като тези с организираната престъпност, етническото напрежение и недоразвитата икономика.

3 юни 2006 – Сърбия и Черна гора

Сърбия и Черна гора бе формирана след разпадането на бивша Югославия през 1991 г.  Тя е съществувала в периода 1992 г. - 2006 г. От 1992 г. до 2003 г. е позната като Съюзна република Югославия, през 2003 г. е преименувана на Сърбия и Черна гора.

Черна гора прекрати връзката си със Сърбия след референдум за независимост, провел се на 21-ви май, 2006 г. 55% от населението гласуваха за независимост, която бе обявена на 3-ти юни, същата година.

След отцепването си Черна гора се опитва да води проевропейска политика, балансирайки с взаимоотношенията си с  Русия. Страната вече подаде молба за членство в ЕС и се присъедини към Световната търговска организация.


20 май 2002 – Източен Тимор


Жителите на страната гласуваха за независимост от Индонезия още през 1999 г.  Това доведе до атаки над местното население от военни, верни на Индонезия. Сраженията взеха над 180 000 жертви и се наложи сини каски от ООН да връщат мира. 

След отцепването на Източен Тимор, на няколко пъти сраженията се подновяваха. Нейното социално и икономическо развитие обаче се движи в бързи темпове, най-вече заради  големите петролни залежи.

1 октомври 1994 г. - Палау

Държавата, представляваща група от острови в Западния Пасифик, се отдели от Микронезия. Страната беше част от морската територия на ООН в Тихия океан, администрирана от САЩ след края на Втората световна война. Палау се води „държава, свободно асоциирана със САЩ“, което ще рече, че Щатите я подпомагат финансово и държат част от военни контрол в нея.

27 април 1993 г. - Еритрея

ООН създаде Еритрея като автономна област в рамките на етиопската държава през 1952 г. През 1963 г. Етиопия анексира територията, предизвиквайки 30-годишна кървава война. През 1991г. „Освободителният фронт на еритрейския народ“ свали етиопските сили и през 1993 г. страната обяви независимост.

След своето отцепване Еритрея трябваше да премине през 2 години на погранична война с Етиопия. По това време страната бе управлявана от президента Исаяс Афеверки, който с диктаторския си начин на управление направи Еритрея известна като „Северна Корея на Африка“.

1 януари 1993 г. - Чехия и Словакия

През първия ден на 1993 г. местният парламент разцепи Чехословакия на две държави – Чехия и Словакия. Двете страни са обединени в една държава след като са запладяни от СССР през 1945 г. „Нежната революция“ слага край на комунистическата власт през  1989 г. и държавата става демократична, като в крайна сметка се взема решението за разпадането на федерацията.

След отцепването си Чехия и Словакия се радват на стабилна и дори процъфтяваща икономика. И двете държави вече са част от Европейския съюз, като Словакия дори прие еврото. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА