Last news in Fakti

27 Октомври, 2014 10:46 11 762 7

Gunvor продава своите нефтени активи в Русия заради санкциите

  • петрол-
  • русия-
  • активи-
  • нефт-
  • gunvor

Нейният възход започна с идването на Владимир Путин на власт в края на 90-те години на миналия ХХ в

Един от големите търговци на петрол в света – швейцарската компания Gunvor, търси купувачи за своите активи в Русия. Причината да се предприеме такава радикална стъпка са наложените на Кремъл санкции, съобщава влиятелният делови в. „Файненшъл таймс“.

Експерти обаче са скептични, че компанията трудно ще намери чужденци, които да купят руските й активи.

Русия за Gunvor е минало, а не бъдеще, заявил за „Файненшъл таймс“ източник, запознат със ситуацията. С продажбата на руски активи от Gunvor искат не само да намалят заплахата от нови санкции на Запада, но и да съберат средства за купуване на активи зад границите на Русия. По неофициална информация компанията иска да продаде терминал на балтийския град Уст Луга, така и с работещата в Якутия въгледобивна компания „Колмар“.

В един момент Gunvor беше най-големият частен износител на руски петрол. Нейният възход започна с идването на Владимир Путин на власт в края на 90-те години на миналия ХХ в.

Според западни експерти Путин използва компанията за свои пенсионен фонд след оттеглянето от голямата политика.


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор
    американците може да повторят упражнението от времето на реигън и политически да свалят петрола за няколко години при което путин ще иде на майната си,но това означава ново разбалансиране на русия ,което си е огромен риск.дано не дойде републиканец в белия дом.
  • 2 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
    само санкцийй са русия
  • 3 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 4 Shmeker

    1 0 Отговор
    Швейцарците нали го играят неутрални? Нито ЕС, нито САЩ ги интересуваше уж
  • 5 Симеончо Тасевия

    1 0 Отговор
    Симеончо ,мамина гугутко ти не можеш едно смислено изречение да напишеш ,пък акъл си тръгнал да даваш за политика бе ,сладък!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Монго

    0 0 Отговор
    Тази "швейцарска" фирма е собственост на..., холандски холдинг, който пък е собственост на...,на кипърски такъв. Собственика на последния холдинг е...т.н. "пощенска кутия" с регистрация на...Виржинските острови. Ако се проследи нейната история, развитието и, и откога започва нейният икономически възход ще стане ясно за какво иде реч...
Новини по държави: