Last news in Fakti

2 Ноември, 2014 19:35 15 318 7

Защо младежите ни умират под знамето на талибани и Ислямска държава?

  • бургас-
  • атентат-
  • българин-
  • пакистан-
  • талибани-
  • ислямска държава

Преди две години първи Факти.бг поиска дебат за проникването на радикалния ислям. Спецслужбите мълчаха две години по темите, повдигнати тогава, защо?

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.

След атентата срещу израелски туристи в Бургас Факти.бг беше единствената медия, която настоя за дебат за радикалния ислям и неговото проникване у нас. Темата беше игнорирана от институциите, но времето показа, че Факти.бг е била права да се тревожи и нейните изводи се потвърждават.

В статията Атентатът в Бургас – home made?

се даваха недвусмислени примери за заплахата, която носи радикалния ислям за западните демокрации. Две години бяха нужни на Националната разузнавателна служба, Служба Военно разузнаване и отделите в ДАНС да повдигнат плахо въпроса за опасността, за която преди две години Факти.бг би тревога. Да не говорим за потрошената нахалост народна пара през това време... Три правителства се изредиха през този период, а границата ни е най-гостоприемната за джихадисти, които искат да се бият в редиците на джихадистите.

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов обеща да свика Съвета по сигурността, за да се разисква участието на българи в редиците на радикалния ислям. За опасността преди две години писа Факти.бг.

Поне четири дузина българи се сражават на страната на Ислямска държава.

"Най-голямата заплаха е, ако не помним историята и не поддържаме армията си такава, че да може винаги да ни защити. Надявам се, че правителството има достатъчно капацитет да анализира и да реагира на всеки възможен риск и заплаха”, заяви Велизар Шаламанов.

Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет.

Чрез тях обаче различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди”, загинали за джихада.

Във вече закрития форум „Ханейн” се виждат две снимки. Първата показва мъж, загинал в Южен Вазиристан.

„Ценният и изключителен брат Омар от Южен Вазиристан, беше приет от Аллах като мъченик на 21-годишна възраст”, пише до нея.

На втората обаче се вижда лице, което събужда интерес. „Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан”, пише до нея.

Според проф. Владимир Чуков това събужда много въпроси.

Вазиристан е гранична зона между Афганистан и Пакистан. Наречена „Ничия земя", където оперират различни кланове, свързани с талибаните. Тази снимка се появява и в „САЙТ”, специализирана платформа за наблюдение на ислямистките активности, която първа разпространи потресаващите видео материали с убийствата на чужденци от ислямска държава.

Заглавието е „Фейсбук страница съобщава за смъртта на предполагаем български джихадист в Пакистан”. „Точно заради това искам да свикаме съвет по сигурността”, заяви военният министър Велизар Шаламанов в предаването „120 минути” по бТВ в коментар по темата.

Анис Българина е загинал преди година след атака с дрон, допълва в. „24 часа.“ Очакват се още отговори от българските институции в следващите дни.

Преди две години Факти.бг писа, че експерти по тероризъм вече нееднократно предупреждават, че терористичната мрежа

Ал Кайда” наема и нови хора на Балканите.

Полуостровът е смятан за идеалното място. Много от неговите жители имат роднини или приятели в Западна Европа, което спомага за по-добрата им инфилтрация в обществото.

Според антитерористични експерти хранителната среда, която дава възможност на мрежи като "Ал Кайда" да пускат корени в региона, са слабите институции на Западните Балкани и силно изразената корупция в България и в страните от постюгославското пространство.

А специалисти по разузнаване и антитероризъм предупреждават, че въпреки успешните военни операции в Ирак и Афганистан терористичната мрежа "Ал Кайда" се обновява и отново е в състояние да извършва едновременни атентати по целия свят.

Израелски експерти по тероризъм препоръчват в семейства, при които повече от две седмици липсва младеж или девойка властите да проведат разследване на какво се дължи това. Причината е, че съществува реален риск младежите да са попаднали под влиянието на радикални духовници и да се подготвят за терористи-самоубийци. Последните новини ме прави скептичен, че нашите власти имат информация за юношите и девойките, които са пресекли раницата с Турция. По тази причина можем и в бъдеще да очакваме информации за българи, които са загинали под знамето на радикалния ислям....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичи

    6 0 Отговор
    от простотия и за пари! набили му в чалмата идиотски вери и пичлемето тръгнъло да упрай светъ!!!
  • 2 bobi

    4 1 Отговор
    70 детственици ???
  • 3 ivan

    4 1 Отговор
    Безпаричието и глъдът правет какво ли не за това са виновни до някъде и управниците ни.
  • 4 Георги Колев

    7 0 Отговор
    А тия журналисти да ли не ги убиха заради това 4е видяха кои стои зад ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ???
  • 5 5775

    5 0 Отговор
    KAKVI BULGARI, TOVA SA CIGANI I TURCI, NALI VSICHKI SE OPLAKVAME OT NEOBRAZOVANITE CIGANI KOITO SAMO CHAKAT NA POMOSHTI I KRADAT.ETO TOVA E IDEALEN NACHIN DA SE RESHI PROBLEMUT, PRASHTAME GI DA SE BIQT TAM I NE SE VRUSHTAT.
  • 6 аз

    3 0 Отговор
    Заглавие: Защо младежите ни умират под знамето на талибани и Ислямска държава? - къде в статията има отговор???
  • 7 Кенефландия

    4 1 Отговор
    А да сте забелязали, че младежите ни УМИРАТ и тук в нашата родина? Че пенсионерите умират от глад, студ, мизерия???? Да сте забелязали, че много семейства не могат да си платят ТОКА, ХРАНАТА, ДРЕХИТЕ??????? Дреме ми на фара за Ислямска държава и за тия младежи..........