Last news in Fakti

5 Ноември, 2014 10:39 790 0

Републиканците спечелиха контрол над Сената в САЩ

  • сащ-
  • сенат-
  • междинни избори-
  • републиканци-
  • демократи

Те ще дават тон на президента Барак Обама в оставащите 2 години от мандата му

Републиканците успяха да спечелят мнозинство в Сената на междинните избори във вторник. Това е първата им победа от 8 години насам, пише USA Today.

Демократите бяха изправени пред силни насрещни политически ветрове по време на вота, където недоволството от управлението на президента Обама бе решаваща тема.

Републиканците спечелиха щати, където демократите винаги са имали мнозинство, като Арканзас, Колорадо, Монтана, Северна Каролина, Южна Дакота, Западна Вирджиния и Айова.

Републиканците не само запазиха, но и увеличиха мнозинството си в Камарата на представителите, съобщиха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати. Те ще разполагат с мнозинство от най-малко 52 места в 100-местния Сенат, според прогнози на Ройтерс/Ипсос, съобщи Ройтерс.

В Камарата на представителите републиканците добавят най-малко 10 места към сегашните си 234, а демократите засега са си осигурили едва 157 места, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Така обновеният Конгрес, който ще започне работа през януари 2015 г. напълно ще бъде контролиран от републиканците. Това означава, че те ще оглавяват всички комисии в двете камари и ще определят законодателния дневен ред.

Тази победа на основните политически опоненти на партията на президента Барак Обама ще даде тон на оставащите 2 години от мандата му.

Републиканският сенатор Мич Макконъл, който се очаква да оглави Камарата на представителите, каза, цитиран от Би Би Си, че тези резултати се дължат на "правителство, на което хората вече не могат да се доверят".

По време на кампанията, републиканците бяха фокусирани върху гласоподавателите недоволни от Обама, описвайки вота като референдум за президентството му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА