Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 19:53 911 0

Мич Макконъл остава лидер на републиканците в Сената

  • мич макконъл-
  • сенат

Републиканците преизбраха за лидер на мнозинството в новия Сенат Мич Макконъл.

Вотът в полза на 74-годишния сенатор от Кентъки бе шумно аплодиран от републиканците. Той се радва на голяма популярност и е известен като добър тактик с консервативни възгледи, готов да постига двупартийно съгласие, когато е необходимо.

Макконъл беше лидер на републиканското малцинство в Сената в продължение на осем години, преди да стане лидер на мнозинството през 2015 г., когато консервативната партия спечели мнозинство в горната камара на Конгреса.

Той вбеси демократите, когато отказа да допусне за обсъждане в Сената номинацията на федералния съдия Мерик Гарланд, предложен от президента Обама да заеме вакантното място във Върховния съд през февруари.

Това донесе дивиденти на Макконъл, след като Доналд Тръмп бе избран за президент, отбелязва Си Ен Ен. В предизборната кампания Макконъл се дистанцира от Тръмп, но след това заяви, че е готов да работи с него.

Чък Шумър пък беше избран за лидер на демократическото малцинство в Сената на новия американски Конгрес, който ще се събере през януари догодина и ще работи с новия президент републиканец Доналд Тръмп, предаде Си Ен Ен. 

Сенаторът от Ню Йорк, който ще бъде най-влиятелният демократ в горната камара на Конгреса, бе избран единодушно за лидер на малцинството на закрито заседание днес. Той ще стане приемник на Хари Рийд, който се оттегля през януари догодина след 30 години в Сената.

Републиканците ще контролират Белия дом, Камарата на представителите и Сената, напомня Си Ен Ен. В Сената те ще имат мнозинство от 52 срещу 48 гласа.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА