Last news in Fakti

14 Януари, 2015 13:15 1 098 0

Президентът на Италия подаде оставка

  • италия-
  • президент-
  • оставка-
  • джорджо наполитано-
  • избор-
  • приемник

90-годишният Джорджо Наполитано се оттегля поради здравословни проблеми след 9 години на поста

Президентът на Италия подаде оставка - 1
Джорджо Наполитано

Президентът на Италия Джорджо Наполитано подаде оставка след почти 9 години на поста, съобщиха агенция АНСА и Ройтерс. За момента отговорностите на държавен глава на страната ще изпълнява председателят на Сената Пиетро Грасо.

Наполитано заяви за намерението си предсрочно да се оттегли още през декември 2014 г. поради здравословни проблеми. Политикът, който през юни ще навърши 90 години, бе избран за втори мандат през април 2013 г. във връзка с преодоляването на политическата криза в страната.

Веднага официално се открива надпреварата за излъчване на негов приемник. По този повод незабавно започват консултации между политическите сили. Очаква се, че парламентът ще гласува за избора на нов президент не по-късно от края на януари. За да спечели, претендентът трябва да събере две трети от гласовете на законодателите. По всяка вероятност за поста ще се състезават бившият кмет на Рим Валтер Велтрони, кметът на Торино Пиеро Фасино, съдията от Конституционния съд Серджо Матарела, външният министър Паоло Джентилони и сенаторът Анна Финокиаро.

Президентът в Италия се избира за срок от 7 години. В правата му влиза насрочването на парламентарни избори, обявяване провеждането на референдуми, ратифицирането на международни договори, евентуалното обявяване на война и т.н.

Премиерът на Италия Матео Ренци написа в Туитър по повод на оставката на Наполитано: „Благодаря ви, г-н президент!“. От опозиционното движение „Пет звезди“ пък го определиха като „един от най-слабите президенти на републиката“. Самият Наполитано заяви, че ще се радва да си отиде у дома, тъй като не може да скрие, че възрастта му тежи.

Италианските медии характеризират Джорджо Наполитано като „президент на реформите на всяка цена“, прецизен, внимателен към детайлите, неуморим работохолик и дълбок познавач на парламентарния живот и политическото развитие на цялата история на Италианската република. Последното послание, което той оставя на италианците преди оттеглянето си, е и негово трайно кредо: „Единство на страната и реформи“. Нека хората бъдат спокойни за бъдещето и да съзнават необходимостта от свободна политическа дискусия, за да се намерят отговори на най-важните въпроси пред страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: