Last news in Fakti

23 Януари, 2015 12:01 1 083 2

Куба и САЩ близо до възстановяване на дипломатическите отношения

  • куба-
  • сащ-
  • преговори-
  • дипломатически отношения

Две дами начело на историческите разговори между двете държави след почти 4 десетилетия мълчание

Куба и САЩ близо до възстановяване на дипломатическите отношения - 1
Ръководителят на преговорите от кубинска страна Хосефина Видал и от страна на САЩ - Роберта Джейкъбсън (на другия кадър). Снимки: АП/БТА

САЩ и Куба се приближиха до възстановяване на дипломатическите отношения с исторически разговори на високо равнище в Хавана, но двете страни трябва да извървят още път, за да преодолеят повече от 50 години недоверие за нормализиране на търговските отношения и пътуванията.

Американският помощник държавен секретар Роберта Джейкъбсън, която бе ръководител на американската делегация, заяви, че повторното установяване на дипломатически отношения и отварянето на съответни посолства в Хавана и Вашингтон не би трябвало да е прекалено тромаво, но двете страни са имали дълбоки различия по други въпроси, като правата на човека в Куба, съобщи "Ройтерс".

Куба от своя страна също изрази загриженост за правата на човека в САЩ, с позоваване на скорошните убийства на чернокожи от страна на полицаи във Фъргюсън, Мисури и Ню Йорк.

Срещите, които се проведоха в "Паласио де Конвенсионес", обширен конгресен център от '70-те години в Хавана, са първите преговори с участието на високопоставен американски правителствен чиновник в кубинската столица за последните 38 години. Те имат за цел да положат основите на нова глава в отношенията между двете страни.

Това са първите разговори, след като на 17 декември миналата година американският президент Барак Обама и кубинския президент Раул Кастро обявиха, че двете страни ще възстановят дипломатическите си отношения, които бяха прекъснати през 1961 г.

Разговорите в сряда и четвъртък от американска страна бяха водени от Роберта Джейкъбсън - главния дипломат на САЩ за Латинска Америка, а кубинската делегация бе оглавявана от Хосефина Видал, началник на дирекцията на Министерството на външните работи за Северна Америка.

По време на втория ден от преговорите на най-високо ниво между САЩ и Куба през последните четири десетилетия, които започната в сряда, и двете страни похвалиха откритостта на другия, но подчертаха различията по между си, съобщава АП.

"Ние трябва да преодолеем една връзка на повече от 50 години, която не се основаваше на доверие", заяви американският помощник държавен секретар Роберта Джейкъбсън. "Има неща, които трябва да обсъдим преди да можем да установим връзката, така че ще има и бъдещи разговори", обясни тя пред репортери.

"Като основен елемент от нашата политика, ние настояваме кубинското правителство да подобри условията на човешки права, включително свободата на изразяване и на събиране", заяви американският помощник държавен секретар Роберта Джейкъбсън, ръководител на делегацията, в писмено изявление.

За малко да се получи недоразумение когато Куба, която винаги е била чувствителна към усилията на САЩ да нарушат суверенитета й или да се месят във вътрешните й работи, разбра изявлението на САЩ погрешно, тъй като в испанската версия на речта бе използвана думата "натиск".

"Мога да потвърдя, че думата "под натиск" не е била използвана. Трябва да кажа, че това не е дума, която се използва при такъв вид разговори", каза Хосефина Видал, ръководителят на кубинската делегация, пред репортери. 

В сряда и двете страни подкрепиха плана за възстановяването на пълни дипломатически отношения, но заявиха, че може да отнеме седмици само да планират следващия кръг от преговори.

Неудобни и сложни въпроси като правата на човека в Куба или политическите затворници бяха само част от засегнатите теми и проблеми. 

Сред главните различия е всеобхватното търговско ембарго на САЩ към Куба. Президентът Обама разхлаби частично ембаргото и поиска контролираният от републиканците Конгрес да започне работа по отмяната му.

По време на разговорите кубинската страна също така заяви пред американската желанието си да бъде извадена от листата на САЩ с държави спонсори на тероризма преди възстановяване на дипломатическите отношения.

Двете страни се договориха, че новите отношения трябва да се основават на Виенската конвенция и обсъдиха правните стъпки, необходими за отварянето на посолства във Вашингтон и Хавана, както и на какви свободи ще се радват дипломатите в двете страни.

Двете страни обаче не успяха да постигнат консенсус относно имиграционната политика, съобщи "Ройтерс". Съгласно сегашната имиграционна политика на САЩ, кубинци, които бъдат спрени в открито море от американските правоохранителни органи, биват връщани в Куба, а онези, които стигнат до американска земя, получават разрешение да останат и специални протекции, отказвани на представители на други нации. Хосефина Видал отново изрази несъгласието на Хавана с имиграционното законодателство и политиката на САЩ в тази област и отбеляза, че то насърчава трафика на хора и рисковите пътувания през Флоридския проток.

Въпреки това, според Видал дискусията е преминала в уважителен, професионален и конструктивен климат и че двете страни са се споразумели да се срещнат отново в неопределен срок. Тя предупреди обаче, че Хавана няма да толерира никаква намеса във вътрешните си работи. Куба също така възрази срещу критиките на САЩ за еднопартийната система в страната, репресиите срещу дисиденти и държавният контрол над медиите.

Този процес е за установяване на цивилизовани отношения между две страни с дълбоки различия, обобщи Хосефина Видал.

По материала работи и Милена Трачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 0 Отговор
    Айде и тия изгоряха.
  • 2 909

    0 0 Отговор
    ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ !ТАМ РУСИЯ КОНТРОЛИРА !!!