Last news in Fakti

14 Март, 2015 18:15 2 800 0

Мощен циклон удари Вануату (Видео)

  • вануату-
  • циклон-
  • пам

Президентът на островната държава помоли световната общност за помощ

Мощен циклон удари Вануату (Видео) - 1
Снимка: АП/БТА

Най-малко осем души са загинали, след като изключително мощният циклон "Пам" удари Вануату в събота, съобщи Гардиан.

"Тук е пълна разруха: къщите са разрушени, дърветата са паднали, пътищата са блокирани и хората са по улиците и търсят за помощ", казва от столицата Порт Вила Том Скироу, директор на местния клон на организацията Save the Children.

Броят на загиналите се очаква да нарасне значително, след като пристигнат данните от отдалечените райони.

Вануату е държава в югоизточната част на Тихия океан, разположена на 1 750 км. източно от Австралия, с население от около 267 000 души, разпределени над 83 острови. Около 47 000 души живеяг в Порт Вила.

Циклонът "Пам", който опустоши малката островна държава Вануату, може да се окаже едно от най-тежките природни бедствия в Тихия океан, смятат от ООН.  Стихията  удари с ветрове над 250 км/час, досега има данни за десетки загинали, като се очаква броят им да бъде много по-голям.  Президентът на Вануату отправи апел за помощ към международната общност: "Обръщам се към вас с голяма мъка в душата. Още не зная какво точно е оставил след себе си циклонът "Пам". От името на правителството и на народа на Вануату ви умолявам да ни окажете помощ да преодолеем бедствието, което ни сполетя".

Президентът на опустошената страна участва в работата на Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия, която се провежда в японския град Сендай.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА