Last news in Fakti

16 Март, 2015 13:05 12 273 5

Циклон погуби една нация

  • вануату-
  • цуклон-
  • пам-
  • загинали-
  • разрушения

Бурята от пета степен Пам направи голяма част от населението на Вануату бездомни

Циклон погуби една нация - 1
Сники АП/БТА

Доклади и снимки от външността на Вануату в понеделник нарисуваха картината на на пълно унищожение, след като чудовищния циклон Пам разкъса островната държава в южната част на Тихия, събаряйки сгради и убивайки най-малко осем души, съобщава Ройтерс.

Властите и хуманитарни работници се бореха да установят контакт с островите.

Поройни дъждове и ветрове с до 300 километра в час удариха  малката островна държава в събота, прекъсвайки електропроводи и разрушавайки домове, разбивайки лодки и изличавайки от лицето на земята пътища и мостове.

Официалният брой на жертвите на бурята, наречена тропични циклони Пам, е осем, но крайната цифра вероятно ще бъде значително по-висока.

Спасителите все още не са успели да се свържат с жителите, живеещи в отдалечените острови на архипелага.

Докладите започнаха да се стичат от най-тежко засегнатите части на разпръснатия архипелаг.

Австралийският Червен кръст заяви че е получил съобщения за "пълна разруха" на южния остров Тана, където повечето домове са били разрушени. Тана, който се намира на около 200 км южно от столицата Порт Вила, с население около 29 000 жители е поел с пълната сила удара на бурята от 5-та категория.

Доклади от хуманитарни организации заявиха, че главният град на остров Ероманго, северно от Тана, е претърпяла подобно унищожение с най-малко двама души загинали.

Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси обяви, че по непотвърдени данни загиналите са 44 по североизточните острови от архипелага.

Президентът на Вануату Болдуин Лонсдейл каза, че циклонът Пам е унищожил училища и болници и е оставил хиляди хора без дом. По данни на спасителните служби над 90% от домовете в столицата Порт Вила са разрушени.

"Заставам с молба от страна на правителството и народа на Вануату да подадете ръка за помощ в тази катастрофа", каза той в обръщение към международната общност, а гласът му бе натежал от емоции.

Правителствата на Австралия и Нова Зеландия веднага изпратиха военни самолети, натоварени с доставки за Вануату, клъстер от 65 острови, разположени около 3200 км. източно от Австралия, и обещаха милиони долари в помощи.

„Потвърждавам, че само в Порт Вила загиналите са 6 души, а над 30 са ранени. Вярвам, че броят на жертвите няма да е голям, не искам това да се случи. Времето е чудовище. Чудовище , което нападна Вануату. Ще трябва да започнем всичко от начало. Климатичните промени допринесоха за това бедствие“, заяви президентът Лонсдейл в по-късно свое изявление.

Разчистването е в ход в Порт Вила, където е отчетено повишаване на морското равнище с около 8 метра. "Ситуацията в Порт Вила се подобрява, хората се завръщат и се захващат с нелеката задача да почистват след разрушението, но важното е, че ние все още не сме осъществили контакт с други провинции", заяви за Ройтерс Том Пери от австралийската агенция за помощ CARE . "Това е много тревожно, защото нямаме представа какви щети е нанесла бурята.

От 18:00 до 06:00 ч е бил наложен вечерен час в столицата, за да се предотврати плячкосването, каза Колин Колет ван Ройен, регионален директор на международната хуманитарна организация Оксфам.

Като тропическа нация, Вануату и друг път се е сблъсквала с големи бури. "Вануату има циклон сезон", обясни шефът на местния клон на  Оксфам в Порт Вил пред "Ню Йорк Таймс". "Въпреки това местните жители казаха, че никога не са се сблъсквали с подобно нещо."

Уви, опустошителните циклони могат да станат все по-често срещано явление във Вануату и народът на страната да стане изключително уязвим към изменението на климата. Около три четвърти от населението от 267 000 души, се занимава с риболов и селско стопанство, две индустрии чувствителни към повишаването на морското равнище и температурите. Продължителното засушаване е започнало да заплашва водоснабдяването на страната, докато интензивните дъждовни бури унищожават култури като зелето.

"Мащабът на бедствието е безпрецедентен за страната и гордия народ на Вануату ще се нуждае от много помощ, за да възстанови домовете си и живота си ", заяви Ван Ройен.

Учените предупреждават да не се приписват единичните климатични явления на климатичните промени, дори и бури с размера на циклона Пам. Въпреки това доклад, поръчан от австралийското правителство прогнозира, че регионалните циклони ще стават само по-интензивни.

Вануату е наясно с рисковете, свързани с изменението на климата. През 2013 г., страната създаде министерство, посветено на намаляване на рисковете от повишаващите се температури на морската вода, на сушата и други природни бедствия.

Президентът Лонсдейл заяви, че и той е на мнение, че климатичните промени са сред основните причини неговата страна да бъде опустошена от циклона.

Но за сега от първостепенно значение е страната да се възстанови от циклона и да оцени щетите, които може да бъдат изцичлявани в продължение на години.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Кофти работа са тези бедствия но съдейки по заглавието тази нация е наброявала десетина човека ли ???

    Коментиран от #2

  • 2 Силвия Стелиянова

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    В село Тополово аз имам къща .Падна сняг 1- метьр .Никой не почисти улицата.Колата ми 10 дни стои там .Никои не му пука.Особенно на кмета Иван Иванов .Мисля си че чистят улиците избирателно.На есен по повод местните избори.
  • 3 Пишман кмет

    1 0 Отговор
    " гордия народ на Вануату ще се нуждае от много помощ, за да възстанови домовете си и живота си ". Умишлено оставих сгрешения определителен член и обръщам внимание на другото. Когато имаш нужда от помощ, не се фукаш колко си горд, защото иначе си длъжен да не я приемеш. Заприличват ми на гърците, които очакват да ругаят хората, дето им плащат хляба.
    А вие, госпожо Стелиянова, която вероятно плащате 25 лева данък за селската си къща, бихте ли изчистили снега за 30 лева, ако е 1 метър? Къде ще го прехвърлите?
    Защо не станете кмет на селото, което явно има нужда от млади хора?
    Както се досещате, изобщо не съм кмет.
  • 4 ваня панайотова

    1 1 Отговор
    изсякоха зяла България и всичко взе да се срутва
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    Миленче ма, кви са тия 8 метра повишение на морето. Май нещо си загубила връзка с главния мозък.