Last news in Fakti

16 Март, 2015 09:35, обновена 16 Март, 2015 15:37 1 400 1

И Саудитска Арабия иска да е ядрена сила

  • иран-
  • саудитска арабия-
  • ядрена програма-
  • сделка-
  • атомна бомба

Израелски представители дори често споменават възможността за въздушни удари срещу ирански ядрени обекти

И Саудитска Арабия иска да е ядрена сила - 1
Снимка: АП/БТА

Евентуална сделка по ядрената програма на Иран би  подтикнала други страни от региона на Персийския  залив да се опитат да се сдобият с атомна бомба.
Това заяви пред арабската редакция на Би Би Си  високопоставеният член на саудитското кралско  семейство принц Турки ал Файсал.

Той недвусмислено заяви, че Саудитска Арабия ще се  стреми да има същите права за своя ядрена  програма, както останалите страни по света.
Петте постоянни членки на Съвета за сигурност и  Германия, известни като Шесторката, преговарят с  режима на аятоласите като се опитват да ограничат,  но е и да спрат ядрената програма на Техеран.

Критиците са обезпокоени, че при подобен развой на  преговорите може да се стигне до надпревара във  въоръжаването в региона, подтиквано от  съперничеството между Саудитска Арабия и Иран.
"Аз винаги съм посочвал, че какъвто и да е  резултатът от тези преговори, то ние ще поискаме  същото за себе си", заяви принцът, който е бивш  шеф на разузнаването на Саудитска Арабия.

"Ако Техеран има възможността да обогатява уран,  защо и ние да нямаме подобна възможност",  коментира принц Турки ал Файсал. Според него Иран продължава да играе значителна роля в Йемен, Сирия, Ирак, Палестина и Бахрейн. Тези държави от месеци са разтърсвани от вътрешни междуособици.

Миналата седмица Саудитска Арабия подписа споразумение за ядрено сътрудничество с Южна Корея за изграждането на два реактора в кралството.

Подобни документи бяха подписани с Китай, Франция и Аржентина. Те предвиждат изграждането на 16 реактора в Саудитска Арабия за следващите 20 години.
В същото време Иран си сътрудничи с Русия в ядрената сфера.

От своя страна Израел неведнъж е посочвал, че Иран е заплаха заради предполагаемата му ядрена програма и официалната позиция на режима на аятоласите срещу съществуването на еврейската държава в Близкия Изток. През последните седмици редица израелски политици дадоха ясно да се разбере, че настояват световните сили да принудят Техеран да се откаже от амбициите си да обогатява уран дори и за мирни цели. 

Израелски представители дори често споменават възможността за въздушни удари срещу ирански ядрени обекти.

Американският държавен секретар Джон Кери беше принуден да направи обиколка в региона на Персийския залив, за да успокои страните, че Белият дом няма да допусне Иран да се сдобие с атомна бомба.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Зариф подновиха  в Лозана разговорите.
След 18 месеца интензивни преговори страните си дадоха срок до 31-ви март за сключване на споразумение, което да гарантира, че Иран никога няма да се сдобие с атомна бомба, в замяна на вдигане на санкциите срещу Техеран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колиос

    1 0 Отговор
    Не казвам , че всички страни по света трябва да разполагат с ядрено оръжие , но в същото време не разбирам защо само първите сдобили се с такова могат да разполагат с него . Не виждам нищо лошо всеки да си построи реактор . Защо трябва да се плащат луди пари на монопола ?
    Двойния стандарт демокрация ли се нарича ? Според мен не .