Last news in Fakti

20 Март, 2015 10:41 1 174 1

Обама каза на Иран за "историческа" възможност

  • иран-
  • сащ-
  • преговори

Американският президент отправи поздрав към отбелязващи празника Норуз

Обама каза на Иран за "историческа" възможност - 1
Снимки АП

Американският президент Барак Обама заяви пред иранския народ, че отношенията между двете страни могат да се трансформират.

"Имаме най-добрата възможност след десетилетия да преследваме различно бъдеще за отношенията между нашите страни", каза той във видео съобщение за персийската Нова година.

Шест световни сили преговарят по сделката за ограничаване на ядрената дейност на Иран, а крайният срок наближава.

Президентът призна, че все още има "дупки" в преговорите, но се надява те да бъдат запълнени.

"Този момент може скоро да не се върне. Вярвам, че нашите народи имат историческия шанс да разрешат по мирен начин този въпрос, шанс, който не бива да изпускаме", каза Обама в посланието си за празника Норуз (първият ден от пролетта и началото на нова година по традиционния ирански календар).

Ако иранските лидери се споразумеят за разумна сделка, тогава страната ще бъде на път към просперитет, каза той.

Ако не се постигне споразумение обаче, страната я чака изолация, добави той.

На президентът обаче все още му предстои да убеди Конгреса на САЩ относно същноста на сделката в момент когато по-голямата част от членовете на Конгреса продължават да се противопоставят на облекчаването на санкциите.

По-рано този месец, 47 републикански сенатори предупредиха иранските лидери, че всяко споразумение за ядрената програма на Техеран може да бъде отменено след като Обама напусне поста.

Този ход бе осъден от Белия дом като опит за подкопаване на външната политика на президента.

Среща на министрите на външните работи на "шесторката" (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Иран за преговори по иранската ядрена програма в Лозана се очаква да бъде проведена в събота (21 март). 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 1 Отговор
    Банана се изказа защото хеликоптерите им глътнаха пясък в Иран...