Last news in Fakti

22 Март, 2015 22:28 1 778 0

Сноудън: Разузнаването на САЩ се чувства комфортно в Швейцария

  • сноудън-
  • сащ-
  • швейцария-
  • разузнаване

Швейцария и в частност Женева играят важна роля на плацдарм, нещо като кръстопът за американското разузнаване, което се чувства комфортно в алпийската страна. Нарушавайки швейцарските закони, агентите на спецслужбите на САЩ са уверени в своята безнаказаност.

Това разказва в интервю за в. „Льо Тан” Едуард Сноудън, който разкри политиките на САЩ за глобално следене.

„Причините, които направиха Швейцария и особено Женева, толкова интересна като столица на шпионажа, не са променили”, посочи Сноудън. Той дори е работил за известно време в женевската мисия на САЩ под диполоматическо прикритие.

Тук продължават да се намират международните централи на ООН, СТО, СЗО, МКК. Тук са представителства на чужди държави, посолства, неправителствени организации. Много организации и то в едни град. Не трябва да се забравя и Цюрих с неговия изключителен поток на капитали и Берн, където се осъществява международния обмен, сред който е и двустранните отношения с Европейския съюз, каза Сноудън.

Той не пропусна да отбележи, че специалните служби на Швейцария са съставени от добри експерти и работят потенциално, но нямат достатъчно служители, за да се противопоставят активно на американското разузнаване.

По тази причина швейцарските спецслужби не са били смятани за заплаха от САЩ за разлика от дейността на френското разузнаване, които са били агресивни.

Сноудън посочи, че Швейцария може да се гордее със своя неутралитет във всички сфери, но не и в разузнаването. Американското разузнаване активно работило в страната по въпросите на ядрената надпревара, оказвайки натиск за целите на разследването дори и най-високо ниво в управлението на швейцарската конфедерация.

Това е правено с пълното съзнание, че дори и да се потъпкват закони, то няма да има последствия.

По тази причина Швейцария не трябва да приема нови закони, а да има мъжеството да довежда докрай разследванията по пресичане на незаконния шпионаж. Живеещият в изгнание от 2013 г. в Русия Сноудън само преди месеци поиска убежище в Швейцария. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА