Last news in Fakti

25 Март, 2015 06:29 1 711 12

Постоянната зима в Украйна

  • украйна-
  • мвф-
  • икономика

МВФ е трябвало отново да преразгледа прогнозата си за растеж за страната

Международният валутен фонд (МВФ) обяви нов спасителен пакет за Украйна. Той ще изплати до 17.5 милиарда долара през следващите три години, при спазване на всички обичайни условия за фискални ограничения и неолиберални реформи, проведени от правителството на Украйна, пише в блога си икономистът Майкъл Робъртс.

Спасителният пакет е шега, заяви Робърт Кан, старши сътрудник в Съвета за външни отношения: "Шансовете тази програма да оцелее и да остане непокътната в продължение на четири години, или дори до края на 2015 г., не са много по-високи, отколкото за оригиналната програма от 2014 г."

Един от най-големите рискове е, че спасителния план се основава на едно крехко примирие между Киев и бунтовниците. Повторна ескалация на напрежението ще отслаби способността на правителството да изпълни задълженията си към фонда. Одобрението на програмата на МВФ, въпреки "изключителните рискове", както и ясното разчупване на основните правила за устойчивост на дълга, показва че тя е политическо решение от страна на Запада, за да заздрави проевропейското правителство в своята стратегическа битка срещу Русия.

МВФ е трябвало отново да преразгледа прогнозата си за растеж за страната. Сега той допуска свиване от 5,5% за тази година и скок към растеж през следващата година с 2%. "Частни прогнози предричат задълбочаване на рецесията, както и 10% спад през тази година и по-нататъшно падане през следващата година", каза Кан. Дори от МВФ трябваше да признаят в своите 173 страници документация по плана, че "несигурността около тези прогнози остава изключително висока".

Част от пакета включва очакванията, че частните кредитори (руснаците и американски хедж фондове) ще одобрят "съкращение" на 15-те милиарда долара в украински облигации, които притежават. Отново МВФ трябва да признае, че това може да се окаже добро пожелание. "Кредиторите могат да пречат на условията по дълга, докато застъпниците могат да се опитат да го освободят", заявиха от МВФ. Процесът може да се окаже "хаотичен", евфемизъм на фонда за неизпълнение.

МВФ каза, че преговорите по дългове трябва да бъдат завършени до юни с висок процент на участие на кредиторите за задействане на следващия транш от спешно финансиране.

Разбира се, всичко това предполага, че правителството в Киев ще работи ефективно и без корупционни практики, което е някаква надежда. Най-вероятно, ако боевете в Източната част на страната бъдат подновени и преговорите за преструктуриране на дълга се сринат, икономиката ще продължи в състояние на свободно падане и съотношението на публичния дълг ще се удвои.

Назначеният наскоро украински финансов министър Натали Джареско е гражданин на САЩ, който приема украинско гражданство, за да заеме поста. 49-годишната бивша банкерка, която има само украинско гражданство от деня, когато бе назначена за министър през декември, смята, че войната е изяла около 20% от икономиката, унищожавайки район богат на дейности свързани с промишленост и стоки. Корупцията е ендемична в цяла Украйна. МВФ прогнозира, че сивата икономика в Украйна представлява около 50% от БВП. Украинската гривна (местната валута) е паднала със 70% спрямо миналата година.

Инфлацията официално е 28,5%, но според професор Стив Ханке от Джон Хопкинс, това по-скоро изглежда като 272%.

Сега икономиката е по-слаба отколкото беше, когато страната придоби независимостта си от Съветския съюз през 1991 г.

Именно в тази среда МВФ осигурява средства, но също както и в Гърция, не за да помогне на народа на Украйна, а за да отговори на нуждите на своите чуждестранни кредитори (европейски банки, руски банки и американски хедж фондове). И този "спасителен план" трябва да се прилага заедно с всички мерки за строги икономии от американската банкерка с чисто ново украинско гражданство.

В същото време украинците буквално гладуват. Президентът Порошенко нареди да бъдат отворени хранителните складове. Директорът на украинския Държавен резерв Владимир Жуков отиде в складовете и ги намери празни! Защо? Защото всички резерви са били изпратени на фронта, за да нахранят и напоят войските на изток. А цялата миналогодишна реколта е била продадена в чужбина, а земята за новия сеитбен сезон е намаляла с 30%. След като научил за празните рафтове не само в магазините, но и в Държавния резерв, Порошенко изпаднал в шок.

Зимата може почти да свършва - но това, което се задава ще се превърне в постоянна зима за хората на Украйна точно през лятото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    2 0 Отговор
    Честито !!!
  • 2 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    украйна преживява катарзис.сигурен съм че здравите сили ще победят,щото това е волята на украинския народ.ако порошенко и политиците от управлението спазват принципите и идеите заради които дойдоха на власт европа и сащ няма да ги изоставят.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    Какво знаеш ти за "здравите сили", за "волята на украинския народ", за "Порошенко", за "политиците от управлението", за "принципите и идеите". Ама много знаеш ти бе Деси,ама как такъв мозъчен "пукъл", се пръкнал из тези географски ширини. Ей, мЪ ти си направо един мозъчен тръст, гений нешлифован. На следващите избори да се кандидатираш, шЪ гласувам за теб, да знаЙш. Пък гения ти ще го шлифоваме, не се притеснявай, с ъглошлайф...

    Коментиран от #8

  • 4 Бай хой

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    Ти нормална ли си ма.Прочете ли каква глупост си написала. Ако гражданската война, етническото прочистване и геноцида в източна украйна са твоите евро-атлантически принципи обърни се към психиатър.
    Видяхме как помогнаха на България и докъде ни докараха. Нищо лошо не са ми направили украинците за да им желая подобна участ.
  • 5 234

    3 0 Отговор
    цялата работа с тези помощи -богатите ще станат още по богати,а народа да духа супата.

    Коментиран от #9

  • 6 До Десислава

    2 1 Отговор
    По-добре няма как да се каже, Браво!

    Не се задълбочавайте в бисерите на Деска, от американски възпитаници неможе да се проумее! !

    "МВФ осигурява средства, но също както и в Гърция, не за да помогне на народа на Украйна, а за да отговори на нуждите на своите чуждестранни кредитори (европейски банки, руски банки и американски хедж фондове)!
    И този "спасителен план" трябва да се прилага заедно с всички мерки за строги икономии от американската банкерка с «чисто ново» украинско гражданство!"

    Когато напиасх, че от американски "съветници и псевдо експерти" освен Банкрут друго не очавай, Деска пусна счупената грамоонна плоча!

    Устата и с "Л...а" неможеш да затвориш!
  • 7 бай тошо

    1 0 Отговор
    ами право е Десито, европа и сащ няма да изоставят Украйна докато не я изцуцат напълно,и после ще и бият шута в гладния задник.Браво Деси,много ги чаткаш работите
  • 8 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    3-те атакистки трола направо се на.раха от безсилие...

    Браво, Деси!

    Треперят им копейкаджийските брадички от яд и злоба!
  • 9 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "234":

    Точно като в Русия.

    Факт.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    злобата и безсилието са ръка за ръка обикновенно!!!двамата небългари ,но патриоти :) са ясни.единия с анонимния профил ме плаши и ми пращаше покани за срещи,но като се оказах различен от представите му се оказа че живее в челябинск :),другия дето пише с двата ника призна че не е българин,но имал интерес в българия ,да сме знаели незнам кво си !!!
    та кво да ви кажа без да ви обидя не знам :)?постовете ви са явно доказателство за капацитета и мотивите ви :)!
  • 11 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=8Bjm-WHt_fw
    ето един дето трябва да яде руски деца!
  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    ето и още едно видео с истинските украински фашисти и бандеровци!!!приятно гледане:
    https://www.youtube.com/watch?v=mTJLSKUHPzM
Новини по държави: