Last news in Fakti

1 Април, 2015 11:18 791 0

САЩ и Куба проведоха първите официални преговори за правата на човека

  • сащ-
  • куба-
  • правата на човека-
  • човешки права-
  • преговори

Двете страни изразиха готовност да обсъдят широк кръг от теми в бъдещите съществени преговори

САЩ и Куба проведоха първите официални преговори за правата на човека - 1
Снимка АП/БТА

Съединените щати и Куба се срещнаха във вторник, за да обсъдят как възнамеряват да подходят в преговорите по деликатния въпрос за правата на човека, в момент когато двете страни вървят към възстановяване на дипломатическите си отношения, пише Ройтерс.

Няма важни съобщения от срещата, която е първият официален диалог между страните относно правата на човека, от както президентът на САЩ Барак Обама и кубинския президент Раул Кастро обявиха на 17 Декември, че искат да възстановят дипломатическите отношения прекъснати преди 60 години.

"Атмосферата на срещата беше професионална и беше постигнато съгласие относно пътя напред за бъдещото съдържание на диалога", заяви Държавният департамент в изявление в края на вчерашния ден.

"Двете страни изразиха готовност да обсъдят широк кръг от теми в бъдещите съществени преговори", се казва още в изявлението.

Американската делегация бе водена от Том Малиновски, помощник-секретар в Държавния департамент по въпросите за човешките права и демокрацията. Педро Луис Педросо, специалист по международно право към Министерството на външните работи, водеше кубинската страна.

"Тази предварителна среща отразява нашия продължаващ акцент върху правата на човека и демократичните принципи в Куба," заяви представител на Държавния департамент, пожелал анонимност. "Правата на човека са приоритет."

Съединените щати натискат Куба да подобри условията за правата на човека в комунистически ръководения остров и изрази загриженост, по-специално, за хвърлените в затвора политически дисиденти и активисти и третирането на политическите затворници.

Хавана заяви на Вашингтон, че няма да търпи намеса във вътрешните си работи и настоя САЩ да прекрати подкрепата си към дисиденти. Куба също така заяви, че САЩ първо трябва да разгледа собствените си проблеми с човешките права, позовавайки се на убийствата на невъоръжени чернокожи мъже от полицията във Фъргюсън, Мисури и Ню Йорк.

Обама, който е демократ, се нуждае от подкрепата на Конгреса, който е контролиран от Републиканците, за да нормализира отношенията си с Куба. Но републиканци като сенаторът от Флорида Марко Рубио се противопоставят на сближаването, докато Куба все още е държавна с еднопартиен модел на управление, която потиска дисидентите и контролира медиите.

От отдела за правата на човека към неправителствената организация Вашингтонски офис за Латинска Америка заявиха, че Куба често предприема действия в отговор на външна намеса, позовавайки се на призиви от страна на Ватикана, да освободи политически затворници.

"Първата среща има за цел да обсъди структурата на бъдещите преговори и диалогът ще трябва да преодолее наследството на недоверие, както и по-големите концептуални различия между двете страни по темата за правата на човека", заявиха още от организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА