Last news in Fakti

1 Април, 2015 13:59 1 599 0

Гърция се надява на споразумение преди Великден

  • гърция-
  • атина-
  • споразумение-
  • кредитори

Споразумението между Гърция и партньори от еврозоната и Международния валутен фонд относно пакета с реформи, което ще помогне за размразяване на останалите средства по настоящата спасителна програма ще бъде факт преди православния Великден (12 април).

Това заяви днес гръцкият икономически министър Георгиос Статакис в интервю за гръцката телевизия Skai TV. По думите на Статакис преговорите ще доведат до споразумение през следващата седмица.

Припомняме, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че е възможно да се постигне споразумение с Гърция до края на април, но не и преди католическия Великден (5 април). 

През миналата седмица Атина представи списък с реформи на своите официални кредитори в опит да покаже, че се ангажира да спазва финансова дисциплина и е достойна за спешна финансова помощ, за да посрещне предстоящата през април серия дългови плащания.

Списъкът с предложените от Атина реформи беше представен през уикенда на така наречената "Брюкселска група" (която замени досегашната "Тройка") и включва приходи от приватизация през тази година за 1,5 млрд. евро, в това число и дългосрочен договор за отдаване под наем на 14 регионални летища и продажба на най-голямото гръцко пристанище в Пирея.

Статакис добави, че правителството не планира да продаде целия държавен дял в размер на 67% от пристанището в Пиреа, но ще търси джойнт венчър с частни инвеститори, при което властите в Атина да запазят своя дял в компанията.

Надделява идеята, че ние няма да пристъпим към приватизация на държавния мажоритарен дял от 67%, което би означавало пълна приватизация на пристанище Пирея. Ние не обсъждаме това, но се опитваме да намерим някаква форма на съвместно предприятие, каза Статакис.

През миналата седмица вицепремиерът на Гърция беше на посещение в Китай и тогава заяви, че Атина ще продаде своя мажоритарен дял в пристанище Пирея, като китайският пристанищен оператор Cosco Group вече инвестира в гръцката компания и е начело на списък с потенциални купувачи.

Запитан за търга за отдаване под наем на регионалните летища в Гърция, в който търг германският летищен оператор "Фрапорт" беше обявен за победител, Статакис каза, че Атина ще се стреми да промени някои от условията на концесията, но няма да анулира самата сделка.

Търгът е на етап, в които може да има дискусия за промяна на условията, като се ревизират или подобрят някои от аспекти на сделката, но без да анулира самия търг, подчерта икономическият министър.

Оптимизмът на Статакис относно постигане на окончателно споразумение с международните кредитори на Гърция през следващата седмица е факт след пореден провал на преговорите с Брюкселската група.

Правителствени източници в Атина посочиха във вторник, че преговорите в Брюксел са протекли в условията на позитивна атмосфера и взаимна воля за постигане на споразумение и са приключили снощи. Двете страни са се обединили около мнението, че процедурата ще трябва да продължи в Атина, където експертните екипи на представителите на кредиторите трябва да съберат необходимите данни относно състоянието на гръцката икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: