Last news in Fakti

6 Април, 2015 11:00 1 867 6

Страсти за предсрочен вот в Гърция

  • гърция-
  • предсрочни избори-
  • сириза-
  • заем-
  • мвф

Високопоставени членове на СИРИЗА заговориха за нови избори за парламент, ако кредиторите не покажат гъвкавост

Страсти за предсрочен вот в Гърция - 1
Снимка: АП/БТА

В началото на Страстната седмица в Гърция се засилиха гласовете сред управляващите за насрочване на нови парламентарни избори, ако кредиторите на страната не покажат повече гъвкавост при отпускането на поредния спасителен пакет, съобщават местни медии.

След дни на тревожно очакване гръцкият финансов Янис Варуфакис увери президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард, че Атина ще плати € 458 млн. заем в четвъртък след седмици на бавен напредък в преговорите.

Добрата новина само засили спекулациите,

че на фона на продължаващата политическа нестабилност и задълбочаваща се дългова криза управляващите могат да предизвикат предсрочни избори.

На проведена в неделя неофициална среща във Вашингтон Янис Варуфакис увери Кристин Лагард, че Гърция ще осъществи навреме предстоящото на 9-и април плащане.

През миналата седмица имаше редица спекулации, че Гърция може и да не успее да осъществи предстоящото плащане към МВФ в размер на € 458 млн. на фона на замразената спасителна финансова помощ за Атина от страна на нейните международни кредитори.

През уикенда местната организация на управляващата партия

СИРИЗА в град Ламия организира протести срещу правителството на Алексис Ципрас.

Активисти блокираха магистралата Солун - Атина. Те издигнаха искания за премахване на пътните такси.

Тъпченето на място в преговорите с кредиторите и влошаване на състоянието на гръцката икономика пораждат опасенията, че управляващата СИРИЗА може да свика още преди лятото избори за парламент.

Влиятелният депутат от управляващата партия Костас Хризогонос даде ясен сигнал, че ако кредиторите настояват за затягане на коланите, то СИРИЗА може да разпусне парламента и да поиска нов мандат за управление.

Източници от Брюксел заявиха за Ройтерс, че има прогрес в преговорите по гръцкия дълг, но предстои още да бъде свършено. Поредната ключова дата за постигане на споразумение е 24 април, когато в Рига ще се съберат финансовите министри от Ерозоната.

При провал СИРИЗА може да се изкуши да иска предсрочен вот в края на месец май.

Посланията на премиера Алексис Ципрас са насочени към чувствителни избирателите като възрастните, бедните и дълготрайно безработните. Лидерът на СИРИЗА съзнателно налага образа на обикновен грък.

На проведените през януари парламентарни избори близо 9 808 760 гърци имаха право на глас.

Една пета от електората е на възраст над 71 години.

Най-голяма е групата на възраст 42-47 години. Тя наброява 1 003 743 души. Тези над близо един милион гърци плащат тежката цена на кризата в страната и наложеният от Брюксел пакет от реформи. По-възрастните гърци се надяват на по-адекватна социална политика и са готови да подкрепят всеки, който им я обещае. В същото време по-младите гърци са лесна мишена на посланията на националистите за славното минало на родината им.

Едни предсрочни избори в Гърция само биха отложили въпроса с дълга, но и биха върнали на власт крайните радикали от ляво и дясно.

Дали ще станем свидетели на едно лудо и горещо лято в Гърция ще покажат близките седмици....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 1 Отговор
    Фалита иде...чука по вратите - Венецуела, Гърция, Русия...все соц. поклонници.

    Така е, който харчи пари, които няма, там ще свърши.
  • 2 бай тошо

    0 0 Отговор
    КИРЕ КИРЕЕЕЕЕЕ,ДЕ СИ РАСЪЛ,ДЕ СИ ПАСЪЛ
  • 3 Киро

    0 0 Отговор
    Бай Тошо, със ...... като теб, използващи разни текезесарски клишенца, поради факта, че кратуната ти нищо смислено не ражда, не ми се общува.

    Ходи си на сборищата на Атака, там се събират подобни на теб, ще си ръмжите на воля против "капитализъма", а после ще си споделите къде е най-евтиното зеле и така.

    Не ме занимавай.
  • 4 ссссс

    0 0 Отговор
    иска им са нови избори ..на ес и америка не им хареса сириза и хоп пак на цветни революции намирисва и майдани..ама гърците няма са вържат на тая стръв
  • 5 Хм

    0 0 Отговор
    И ко? Ще кажат на ЕС, народът ни избра, пак да искаме да ни храните безплатно. Топката е у Европа, проблемът е в синдрома на оптимистичния кредитор - да си стъпи на краката длъжникът, ще върне... Ние ще платим лекарствата...
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Фалита иде за всички готованци, харчещи пари, които нямат.

    И сите са екс комунясти, Гърция, Венецуела, Русия...

    Като фалират и вкарат пак драхмата, ще ги видим всички тия хвърлящи камъни комуняги!