Last news in Fakti

8 Април, 2015 20:31 2 997 21

Путин: Гърция става газовото сърце на Европа

  • алексис ципрас-
  • гърция-
  • русия-
  • владимир путин-
  • турски поток

Руски компании проявяват интерес да инвестират в Гърция - в частност в пристанища, летища и тръбопроводи

Путин: Гърция става газовото сърце на Европа - 1
Снимка: Пресслужбата на Кремъл

Участието на Гърция в проекта „Турски поток“ може да превърне  страната в основен енергоразпределителен център на континента, но  решението трябва да бъде взето от Атина. Това е ключов проект за  транспортиране на руски газ за Балканите и, възможно, до Италия,  както и до страни в Централна Европа, отбеляза Владимир Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Днес Владимир Путин прие в Кремъл гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Според Путин,  новият маршрут ще обезпечи потребностите на европейците за синьо  гориво, а на Гърция ще позволи да се превърне в един от основните  енергоразределителни центрове на континента и ще помогне да се  привлекат значителни капиталовложения в гръцката икономика.

Алексис Ципрас не пропусна да отбележи, че изграждането на Турски поток ще помогне на Атина да подобри отношенията си с Анкара. Отношенията между Гърция и Турция са традиционно обтегнати, а граничните спорове за островите в Егейско море и разделения Кипър традиционно ескалират.

Русия няма да отмени ембаргото за вноса на гръцки хранителни  стоки, защото не могат да бъдат "направени никакви изключения за  никоя страна от Европейския съюз, каза президентът на Русия. От своя страна гръцкият премиер  Алексис Ципрас отбеляза, че Атина е имала резервирана позиция  върху налагането от ЕС на санкции спрямо Москва за нейната намеса  в Украйна.

От своя страна Владимир Путин не пропусна да отбележи, че е жалко,  че контрасанкциите, наложени от Русия върху Запада, са засегнали и  Гърция.

Алексис Ципрас допълни, че не е съгласен със санкциите, наложени  от Европейския съюз (ЕС) върху Русия и че от самото начало на  процеса на налагането им, гръцката страна се е противопоставяла,  пише в. "Та Неа". Двамата политици са обсъдили създаването на съвместни предприятия като стъпка за облекчаване на последствията от санкциите.

Гърция не е искала финансова помощ от Русия, но могат да ѝ бъдат  отпуснати кредити за реализиране на съвместни проекти, разкри   Путин.

Той посочи още, че руски компании проявяват интерес да инвестират  в Гърция - в частност в пристанища, летища и тръбопроводни  системи.

Става дума не за помощи, а за сътрудничество, включително и във  финансовата област, свързани с конкретни големи проекти.  Обсъждахме сътрудничество в различни сфери на икономиката, в това  число за възможност за реализиране на големи проекти в сферата на  енергетиката.

В рамките на тези проекти могат да възникнат такива  ситуации, които биха ни позволили не само да кредитираме едни или  други планове, които обсъдихме с господин Ципрас, но и да решаваме  въпросите за кредитните отношения в по-широк контекст при  реализирането на тези проекти. Ако ще реализираме някакъв мащабен  проект, който ще донесе печалба на Гърция, то това означава, че  тези приходи могат да се използват за погасяване на кредити,  предаде Russia today, цитирайки  Владимир Путин.

2016 година ще е Година на Русия в Гърция и Година на Гърция в Русия. Това става ясно от подписания след разговорите в Кремъл меморандум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 1 Отговор
    Браво на Гърция ! И България трябва така ! Спасението ВЪН ОТ ЕС И ТЕРОРИСТИТЕ САЩ !

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Мадааа!И 3евс да ни е на помощ:)
  • 3 баце

    0 0 Отговор
    А ние както винаги ще правим дудуци!
  • 4 Киро

    1 1 Отговор
    И на нас ни разправяха тия глупости, а се оказа, че заема, дето щели да ни го дадат от Газпром, щял да се изплати от пренос на газ след около...45 години...ако газопровода не спира.

    Смях в залата, на тия глупости, че като минава ТРАНЗИТНА тръба през територията ти ставаш "газово сърце" само нискоинтелигентен последовател на Атака може да се върже!
  • 5 Киро

    0 1 Отговор

    баце

    А ние както винаги ще правим дудуци!

    ==========

    Ти, не ние!

    :)
  • 6 пп

    1 1 Отговор
    Гьрците този пьт ще си намерят маистора с руснаците,те не искат много=искат всичко.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Балканският газопровод ,през нашата държава за Турция и Гърция,прекарва 17 000 000 000кб м газ и носи 140 000 000 чиста пара,тои как можа да се изплати и да носи печалба.Ако не бяха и предишните олигофрени сега и Син Поток щеше вече да е на печалба с 37 000 000 000кб.м газ.Костов и компания тогава повтаряха като папагали,руснаците няма да могат без нас да прекарат трасето,ще ги играем,е наиграхме се.Договорите ни с Газпром изтичат 2020г. след това никои не ни гарантира нищо.Да не си на мястото на следващите преговарящи,и горите вече изсякохме.
  • 8 гост

    1 1 Отговор
    Балканския газопровод не струваше 4,5 милиарда,колкото Газпром сметна Южен поток,а десет пъти по-малко.А и всички са наясно,че тия 4,5 мил. накрая щяха да са поне 6-7 по стар руски обичай.Освен това руснаците вместо пари ни даваха допълнително газ,който препродавахме на по-висока цена,което вече е изключено.А относно Син поток,той в момента не покрива дори заявките на Турция,камо ли да остане за транзит.Вие съвсем за абдали ни мислите,товарищ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПРОс

    0 0 Отговор
    На мен се ми е смено?
    Па питам защо?
    А некой ми каза, щом си хепи значи, съм бил ПРОЗ.
    Каза ми, че съм ОВЦЪ.
    А я му реков: Я съм ДЕРМОКРАТ ВЕ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1313

    1 1 Отговор
    киро киро промит мозък

    Коментиран от #13

  • 13 999

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "1313":

    Извинявай но ще те поправя, не можеш да промиеш нещо което го няма.
  • 14 европеец

    1 1 Отговор
    евала на гърците! намират се вече европейски лидери готови да се противопоставят на вашингтон и брюксел в борбата за собствен нардо!
  • 15 Ами да

    1 1 Отговор
    То ние като отказваме упорито и категорично да станем енергоразпределителен център, те гърците да не са абдали като нас? Гърка винаги е бил добър в търговията и келепира. А като си помисля, че някакво наше нищожество дори се беше надсмяло на "големия шлем" на Първанов... Горката ни държавица! Докато си избираме алчни малоумници и откровени олигофрени за "водачи", ще сме все на дъното.
  • 16 Киро

    1 1 Отговор
    Тролчетата пак са се разбеснели!

    Кво бе, не са пристигнали копейките за Великден, че така сте се разлютили?

    Така са се противопоставили гърците на ЕС в "борбата за собствен народ" - каквото и да значи тая безсмислена тъпотия - така са се наг.зили в момента, че скимтят и чакат ЕС да им плати пенсиите и заплатите! Путю ще им даде пари, ама друг път, то за него не останаха, на малаките ще дава..

    Друго си беше да построим едно газопроводче у нас, дето нямаше да изплатим никога, тоест нищо нямаше да спечелим, нали, тролчета?
    Ама важното е да си МЕГА-газов-център-на-вселената, нищо, че щяхме да губим от цялата работа, нали?

    Коментиран от #17

  • 17 европеец

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    по какъв точно начин България щеше да губи от южен поток? моля те, всезнайко, обясни ми това!

    Коментиран от #18

  • 18 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "европеец":

    Радвам се, че най-накрая призна, че хал хабер си нямаш от тази тема и очакваш да ти обясня.

    България няма пари да финансира раздутия разход за построяването на трасето на Южен поток в България, затова Газпром предложи заем. Заем с двуцифрена лихва.
    Изчислението е, че 100% натоварване на газопровода, за 22 години ще върнем заема. Проблемът е, че нагнетяващата станция не може да нагнети газа дори и за 50% от капацитета.
    Тоест, ако не спира никога и работи на максимума на възможностите си, ще трябват 45 години за да се изплати кредита.

    - за 45 години енергетиката ще се е развила доста, твърде вероятно изобщо да не се използва 45 години;
    - инвестиция, която се изплаща за 45 години никой не прави, това е смешно дори и за студент 1ви курс.

    Разбра ли сега?

    Тичай сега да се оплачеш на чича Болена и да мислите отговор!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    това от гербаджийска листовка ли го прочете? колко е лихвата по "заема" на България? кокло е общо заема? колко България щеше да взима от транзита на газта? от къде информация за технически характеристики на нагнетяващата станция? дай подробности! какво ми преразказваш чужди простотии?

    щот по мои сметки е съвсем друго! ама искам да те чуя теб
  • 20 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Разбрах, че теорията ти е по-слаба от знанията на седмокласник!

    Станция няма да може да нагнети газа дори и за 50% от капацитета ако е "изчислена от Български инженер с тойте знания"!

    Да не говорим, че ако е Българско изпълнение ще става само за "СКРАБ" и циганиет няма да платят и 30% от лома!

    Това, че заема е разсрочен на 20 или 30 годинр не означава, че няма да носи приходи!
    По твойта логика излиза, че всеки който взема заем е на загуба!

    Да не говори, че прихода е възонова преноса на газ като потреблението на България няма и 1%!

    В случай, че договора е сключен в ощър за Бълагрия, тогава "гаранция" този който го е подписал е бил толкова грамотен колкото си ти, демек "НЕГРАМОТЕН"!
  • 21 kutrako

    0 0 Отговор
    Кире убавецо мой ненагледен :) Знаеш ли какво викат старите хора на село,че от празни тикви семе не зимат :)))))))))))))))))) ти и Деса сте професорите във статиите за Русия и само там . Преди време питах Деса или Десо :) Няма значение за мен от какъв пол е,от къде има такава полезна информация за Южем поток?При положение,че НИКЪДЕ не е упоменат или показан какъв е договора.За да ми докаже колко е той в ущърб на България ?А сега те питам тебе,можели да ни покажеш тази полезна информация пич.Благодаря за инфото и отговора предварително :) Бъдете здрави и се обичайте :)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания