Last news in Fakti

23 Април, 2015 15:06 1 991 13

САЩ правят контраоферта към Гърция за "Турски поток"

  • сащ-
  • турски поток-
  • гърция

Това е станало ясно по време на среща на гръцкия външен министър с Джон Кери

САЩ правят контраоферта към Гърция за "Турски поток" - 1
Снимка: БТА/AP

Съединените американски щати са готови да контрират офертата на руския енергиен гигант Газпром за инвестиция в гръцката част от  газопровода „Турски поток“, съобщи sputniknews.com

Това е заявено от гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас, който е на петдневно посещение в САЩ и вече проведе разговори с държавния секретар на страната Джон Кери. Пред „Асошейтед прес“ Котзиас заявява, че Кери  е казал, че от  САЩ ще изпратят енергийния посланик на държавния департамент Еймос Хочстейн, който да отправи нова оферта за проекта.

От „Газпром“ вече обещаха на Гърция потенциални печалби, включително и десетгодишна сделка за доставки на газ на намалени цени.  Кодзиас определя това като много „добра оферта“ и признава, че в Атина я обмислят от икономическа, а не от политическа гледна точка.

В края на миналата година  изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер обяви план за строежа на тръбопровод до Турция с годишен капацитет от 63 милиарда кубични метра. 14 милиарда от тях ще отиват към Турция, а останалите ще минават през хъб на гръцко-турската граница и ще се разпределят между останалите клиенти от Европа.

В САЩ отдавна са много критични към зависимостта от руския газ на Европейския съюз. Американците планират стартирането на собствени енергийни проекти в региона, за да се прекрати доминацията на руския производител.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    3 2 Отговор
    Терористът си е терорист.
  • 2 европеец

    3 2 Отговор
    САЩ отдавна са много критични към зависимостта от руския газ на Европейския съюз. Американците планират стартирането на собствени енергийни проекти в региона, за да се прекрати доминацията на руския производител.

    .... за да започне доминацията на американски производител! както се шегуват руските дипломати: сащ имат ясна и точно политика в източна европа - гледай какво прави Русия и прави обратното!)))
  • 3 вввв

    1 0 Отговор
    ей тез нагли американци ..къде си врете гагата в руския газ газ ве мърши ..не ви ли стига че сте окопирали целия останал свят освен Русия
  • 4 leto1

    1 0 Отговор
    На тези им правят оферти, а нас направо си ни заплашиха... за Южен Поток....
    Никой, за нищо ни няма нас българите явно. Няма да забравя 2-мата сенатори, как лошо гледаха, все едно те ни управляват. Не е редно така!
  • 5 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    руското говорене сега прерастна в гръцко говорене.две държави дето искат да се изкарат значими в момент на криза !преди седмица гърците обявиха, че русия ще им плати авансово печалбата по неизградения турски поток,сега че американците щели да се задействат уплашени от турски поток :)!дано русия изгради газов хъб в гърция та да спре разправията ,а и българия да спечели от цялата ситуация ,веднъж че не я ангажираха с южен поток,втори път че ще имаме безопасно трасе за руския газ към балканите.само че всичко това ще си остане в зоната на руските и гръцки пожелания!

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Драсканиците ти са толкова верни колкото и е вярно че се казваш десислава димитрова. Сбъркана работа.

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    кое не е вярно байко?гърците явно си мислят, че целия свят се върти около тях.американците им правили предложение срещу руската оферта!!!!руска оферта няма ,а американска пък въобще.
    българия ще е на далавера ако има газов хъб в гърция ,ние и сега купуваме скъп руски газ ,а ако имаме второ трасе ще се минимизира риска от спиране на доставките,но за разлика от ангажимента ни в южен поток при този газов хъб няма да инвестираме милиарди.друг е въпроса че при дадените политически реалности този проект не може да се осъществи.

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Деси /Стояне/, нямаш умора в глупостите си /ама щом е платено е простено/. ",ние и сега купуваме скъп руски газ ", скъп, скъп колко да е скъп? Ще ти кажа, нашите мили политици /и сегашни и предишни/ и специалисти казват: "Ние купуваме най-скъпо руския газ", но има едно НО, което ние простосмъртните и обикновенни хора не забелязваме. А това е добавката към горното изречение. Най-скъп, НО, пак това НО, най-скъп...и незабележимата добавка-в сравнение с покупателната способност на българина. Е, ето тук е уловката. Ако гледаме покупателната способност на европейците и цената на каквото и да е, ние сме на дъното. Било хляб, домати, сирене, горива, и т.н. ние сме най-зле на базата на покупателна способност. Иначе дори за Македония и за Полша, а не само за тях, руския газ е по-скъп от това, което ние плащаме. Запомни ли го! Влизал ли си Деси /Стояне/ в немска Била? Ми 70% от нещата са по-евтини от Била в България, ако трябва да сравним покупателната способност на германеца с българина, нещата стават смешни /смешни за немеца, ние ща плачем/. А ти когато пишеш ставаш смешен /смешна/...

    Коментиран от #9, #11

  • 9 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    А ти докога ще се правиш на голям разбирач,какъвто не си.Да Македония и Полша плащат повече ,ама всички други плащат по малко,а смъртния враг Германия два пъти по малко,без никакви глупости за покупателни способности,но иначе ни се разправят глупости за братята славяни,мерси от такива братя.Русия ще трябва да разбере,че ЕС може да купува,може и да НЕ купува,и всякакви заплахи с азиатски пазар минават само на партийни събрания.

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Нервя ли те нещо? Сравних ти цитати от тази тема с други твои в друга тема по същия повод. Виж се и млъкни. Или ако ти плащат за хейтърското тролене ти е простено. Трябва и ти да папкаш...
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    до сега от теб поне едно вярно нещо не съм прочел.българия купува скъп руски газ не според покупателната ни способност ,а според абсолютната му цена.да наистина купуваме по-евтино от рекордиорите македония и полша ,но близо до тях .чети кво пиша тролче .газа ни е с цена над 500 долара за 100 куб. м. при положение че до преди година бяхме лоялен руски партньор.то и сега сме такива но ни се разсърдиха.поляците имаха с 20-30 долара по висока цена предвид политиката на газпром да наказва противниците на русия,а македония не я броят в живите щото тя реално няма потребление,босна е другата дето към момента ни изпреварва по цени,а със сърбите си меним позициите ,макар и те да са лоялни към приятелите от русия :)!всички други са с по-добри цени от нас и не по покупателна стойност ,а в абсолютен план и тва е доста от преди да се скараме с руснаците .

    Коментиран от #12

  • 12 Конфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Деса ли си кво си.
    Ето ти за цената на газа за България: "Така от началото на 2013 г. страната ни получава газ на цена от около 430 долара за 1000 куб. м., което позволи намаляване на цените за вътрешния пазар от януари 2013 г. с около 10 процента.

    Въпреки това поевтиняване,природният газ се оказва най-скъп в България от всички държави в ЕС, когато цените се сравняват по стандарта на покупателната способност - PPS (Purchasing Power Standart) на Евростат.

    Сегашният ни договор с "Газпром" е за 10 години, като на шестата година – през 2018 г., може да се преговаря отново за цената и количествата, като идеята е тогава България да намали обемите на руския газ със собствен добив или по-евтина суровина от други източници по газовите ни връзки със съседните държави." Къде ги видя тези 500 долара?

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Конфуций":

    А според теб 430 долара малко ли са и то от 2013г,а преди това колко!!! А че 2014 петрола се срина с 60% и газа трябваше да падне с поне 40%!!! 500 долара и отгоре е с акциза и ДДС,но те зависят от основната цена на "братята славяни",дето много са "загрижени" за България.Ако не да кажат - не ни пука ,пък ние ще си правим сметката.