Last news in Fakti

7 Май, 2015 15:57 2 648 17

Газпром: Турски поток ще е готов през декември 2016 г.

  • турски поток-
  • газпром-
  • газ-
  • турция

Русия ще започне да доставя газ през „Турски поток“ през декември 2016 г. , съобщиха от пресслужбата на „Газпром“.

Това е основният извод от проведената днес среща между президента на енергийния монополист Алексей Милер с турския министър на енергетиката Танер Йълдъз.

„Днес проведохме много конструктивни и важни преговори. Постигнаме споразумение за пускането в експлоатация и началото на газови доставки по „Турски поток“ през декември 2016 г. „Газпром“ ще съобрази графика с изграждането на трасето с постигнатите днес договорки“, обобщи Алексей Милер.

Само преди седмица от „Газпром“ си бяха поставили за срок трасето да е готово до 2020 г. В момента не се разкрива по искане на коя от страните става скъсяване на срока с четири години.

През декември 2014 г. по време на визита си в турската столица Анкара руският президент Владимир Путин обяви края на „Южен поток“. Вместо него той обяви началото на „Турски поток“.

В края на март „Газпром“ обяви, че за $1 млрд. е изкупила дяловете на партньорите си „Южен поток“.

Евтиният петрол погреба „Южен поток“. Това е основната причина за спирането на проекта за ново газово трасе, писа междувременно в. „Ню Йорк таймс“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Единствената договорка е била Турция да си мълчи,докато руснаците разправят лъжите си.Да сте чули от турска страна някой да се ангажира с каквито и да са срокове.Газпром е в паника и се опитва да скрие факта,че е пред фалит та камо ли да строи каквито и да е потоци.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Е Турция си мълчи защото не ти знае адреса за да ти съобщава лично.

    Няма ли власт в тая държава да разследва и въдвори в панделата престъпната протестна мрежа и последователите на юда продаващи националните интереси на България за жълти стотинки.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Ха ха "защитника" на националните интереси се обади.Или на газпромовските интереси.Нашата държава разследва и реши:или Газпром се съобразява с правилата на ЕС,или да си продава газа на марсианците,ако може де.Да ме светнеш на кой ще продава Газпром от 2016,като няма и няма да има насрещна тръба от Европа, а Газпром чака от американски банки кредити за да не фалира!!!
    http://3e-news.net/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA_43284

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Отворко, да ме светнеш защо Северен поток нямаше никакви проблеми?
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    тва е руския виц на деня. догодина турски поток ,а по- догодина европейски потребители :)!
  • 6 ер

    0 0 Отговор
    Турски путинок е една фантазия в главата на джуджето
  • 7 Дядо Грую от Чепърлянци

    1 0 Отговор
    Бре-е-е, голяма новина !
    Най-напред да уточним - Газпром свали цената (гащите) на газа за Турция на два пъти - общо с 40% от декември 2014 г. до сега.
    В същото време два пъти освободената България продължава да си плаща двойна цена за руски газ спрямо Холандия и Германия, да си трае каква щеше да е изгодата за България от Южния поток като няма никакъв келепир (освен за Коняров, Овчаров, Говедаров и др. руски възпитаници и агенти).
    Всички наши първолаци в Чепърлянци а и техни приятелчета от Долно Нанагорнище се чудят как така гЪзопроводът през Турция до Западната Европа ще да е по-къс и по-евтин от мечтата на руските агенти в България - Южен поток. Пък и като излезе от Туркия нали пак ще влезе на територията на Европейския съюз, макар и не в България и др. Путин ще установи, че като се завърти х пъти задникът му си е пак отзад !
    Пък нещо май Гърцията иска, за разлика от послушна България, 5 млрд. евро преди още да е подписан и одобрен от ЕС какъвто и да е договор ! Ех колко лоша и непослушна бе България към братския руски народ-двоен освободител/окупатор !

    Коментиран от #8, #9

  • 8 някой

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Изключително празноглав коментар. Научи се да мислиш, преди да пишеш. Научи се и да смяташ, но всичкото това, след като се отървеш от папагалското повтаряне "комунисти!!! комунисти!!!"
  • 9 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Боко тиквата комуниста провали всички стратегически енергийни проекти на България за да го оставят на власт терористите от вашингтон.

    Продажното тиквено правителство реши да загроби НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА българия за да мине газопровода през конкурентно трасе и да купуваме по-скъпо. Я ГЕЙОВЕТЕ в цифри да изразят цената на природният газ който плаща Германия и България. А това че тиквените изроди продават на потребителите газ и други горива на тройни цени няма нищо общо нито с газпром, нито с лукойл, а най вече е под диктата на окупаторите колонизатори.

    А тези които се чувстват двойно окупирани от Русия или са ислямисти гаджали или фашистчета издънки на тия които след 1940 година разориха България и други с труд я възстановяваха десетилетия изплащайки репарации. И точно копеленцата на осъдените от Народният съд бяха реабилитирани под диктата на терористите и отново причиниха националната катастрофа в която сме в момента.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Дядо Грую от Чепърлянци

    1 0 Отговор
    До др. Някой си:
    Какви са тези квалификации бе другарю, къде споменавам аз за твоите комунисти. Ти като си толкова пълноглав защо не оборваш моите аргумент, а тръгваш с обидни квалификации ?
    Да не би само на теб да ти е било ясно какво точно бе предвидено в споразумението за Южен потоп за БЪЛГАРИЯ (не за руските агенти) като реална полза ? Или пък ще ми кажеш, че за Гъзпром, който цъфти и хубавее в момента, ще е по-евтино тръбите да заобиколят България, или че ние си продължаваме бодро да плащаме невероятно високи цени за братски руски газ, а Турция не пожела въобще да преговаря за техните потоПи, до като не намалиха цените веднъж с 15% после с още 25% - за сега ? Или че Гърция поиска в аванс 5 млрд. ? Какви комунисти има тука - хората си знаят интереса за разлика от твоите комунисти, които вечно слушкат Москва, за да могат да папкат.
    Препоръчвам ти да намалиш шльокавицата, за да ти се прояснят очевадните факти.
  • 11 Дядо Грую от Чепърлянци

    1 0 Отговор
    До бай хой:
    А бе дядовото - много заклинания и празни идеологически фрази пускаш в ефир - какво искаш да кажеш - че е нормално България да плаща двойни цени за газ 25 години след разпадането на СИВ и да бъде оставена изцяло зависима само от Руската тръба ли ? Замисли се като си платиш следващия път парното - по пичовски се замисли, не по гейовски. Пък братска Латвия и Литва като по-тъпи си инсталираха терминал за втечнен газ, купуват си от където им е по-евтино (напр. Норвегия, Алжир, Катар а сигурно и от любимите ти гейове в САЩ) и обявиха че няма да купуват от така ценния руски газ. Тука става въпрос за нашите национални икономически интереси, а не за лозунги и идеологеми !
  • 12 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Е как е хавата,четеш и ревеш.Днеска Сърбия утре Македония,да не говорим,че и Гърция няма никакво намерение да строи турски потоци.Обаче има по лошо,Румъния обяви,че новото находище в Черно море може да захрани половин Европа,а Българските са не по малки,само им трябват 4-5 години да ги подготвят за добив.И кой тогава ще му пука за Великая и Нерушимая.
    http://3e-news.net/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0_43185
  • 13 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    И забравих да те питам,като газопровода за Китай дето я стане,я не е 38 млд. кубика,а в момента през Украйна минават над 100 млд. /пише го даже на картинката/ и никакви потоци не се очертават,какво ще ги правим тия 70 млд. излишни,че това е над 50% от износа на Газпром.Май не за Китай ами за заплати няма да съберем,пък да не говорим колко кредити има да се връщат и то все на Запада.Даа тъжна картинка се очертава,такава съвестна фирма,а такива "добри" ръководители.
  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор
    За давещият и сламката е спасение. Това че някой от ЕК и то от най независимите представя идея от ненаучните си е болшой майтап.

    знаеш ли къде се намира Туркменистан и как се стига до Европа от там.

    Вярно е че Румънските политици са като нашите и и им се иска да са световен лизач на краварите. Румъния щяла дя снабдява Европа. А откъде мамалигаритке ще купят горивата че да снабдяват и други. Или отново извънземните откриха залежи с които ще снабдят света.

    Газпром не е Русия а само едно предприятие и то доста мощно и развиващо се. Отрепките злобари май от доста години си мечтаят едни лоши неща ама нещо все псе отлагат.

    Как пък участници в протестна мрежа не изказаха едно перспективно за България събитие. Все кое ще е в полза на терористите от вашингтон и ние трябва да го поддържаме въпреки че е три пъти по-лошо за България.
  • 15 гост

    0 0 Отговор
    Бля,бля,блааа.Вземи научи някое ново заклинание,че тия втръснаха и на папагалите.С общи приказки и заклинания няма да си оправдаеш хонорарчето.За Туркменистан не съм отварял дума,но явно си разбрал макар и със закъснение,че той също е готов да продава в Европа.Относно къде е,точно след Азербайджан,трябват му газопровод пет пъти по къс от "турски поток" и то през море с дълбочина 200-300 м,за разлика от Черно море което е към 2000 м.Но приказката беше за Румъния и нейното ДОКАЗАНО ново находище.Така че нищо няма да купува,най-малко пък от Газпром,както обявиха официално преди 3-4 месеца,а какво ще продава ще чуеш скоро и първите преговори са с "основния партньор" Турция.А "мощното" предприятие се развива толкова добре,че тази година най-вероятно ще обяви неплатежоспособност,освен ако "краварите" се смилят и му дадат някое кредитче.
  • 16 ееех

    0 0 Отговор
    Времето,си тече и светът се променя,и колкото повече върви,толкова повече изтича времето на глупости,мантри,и заклинания.Накрая идва „кръчмаря„ с големият тефтер и събира дължимото.До тогава си говорете за газопроводи ,от Туркменистан и Иран.Големите залежи на Румъния,за около 5-10год.за собствени нужди„Нептун„.Нашите огромни „доказани „ залежи,само не знам коѝ ги е доказал.Хората проучват на 5% вероятност.То и в Чирен се откри 1965Г. И завод за азотни торове се направи,на тази база,тоѝ пък заза да вземе да свърши за 4 години.Ако не сте забелязали колко соц. мастодонти се създадоха на базата на не добре доказани суровини.Плама,Кремиковци,Химко.За мен дори беше странно да видя маршируващи воиници на Азърбаѝджан на Ч.площад.
  • 17 гост

    0 0 Отговор
    Даа,а "кръчмаря" е назначен за вечни времена и никой няма право да добие друг газ,щото партията не разрешава.Само че продажбите му в Европа са паднали за 4 години с над 20% и продължават да падат с увеличаващи се темпове.А за газопроводите не си говорим,а се строят с доста бързи темпове,за разлика от "потоците" в които и той самия вече не вярва,но не може да го каже публично.Пък да не говорим,че кредитите му са смятани при газ 400-450 долара,а до 2-3 години се очакват цени под 200 долара.Та "кръчмаря" да си гледа тефтера и да се моли тия с недоказаните залежи да не решат,че не им пука какво ще прави,щото нито в Китай,нито на Марс ще намери пазара който имаше в Европа и който сам си прецака.