Last news in Fakti

24 Април, 2015 10:25 917 7

Барак Обама пое отговорност за двама убити заложници

  • обама-
  • отговорност-
  • пое-
  • убити-
  • заложници
Барак Обама пое отговорност за двама убити заложници - 1
Снимка: АП/БТА

Американският президент Барак Обама съобщи, че при контратерористична операция на силите на САЩ срещу лагер на „Ал Кайда“ са загинали двама заложници, включително един американец, предаде CNN.

По данни на източници, заложниците са били убити при удар на американски безпилотен самолет.

„Като президент и главнокомандващ, поемам пълната отговорност за всички наши контратерористични операции, включително тази, при която по невнимание бе отнет животът на Уорън и Джовани“, каза Обама в изявлението си от Белия дом, в което се извини от името на американското правителство. Президентът подчерта, че носи лично отговорност за смъртта на американеца Уорън Уейнстейн и италианеца Джовани Ло Порто.

Белият дом разкри, че двама американци, членове на „Ал Кайда“, също са били ликвидирани при контратерористични операции в същия регион. В хода на операцията, при която загинаха двамата заложници, е бил убит високопоставеният член на „Ал Кайда“ Ахмед Фарук, който има американско гражданство. Друг високопоставен американец в редиците на групировката – Адам Гадан, е бил ликвидиран от американските сили в региона при отделна контратерористична операция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    И в какво се изразява тази лична отговорност?
  • 2 ярослав станчев

    4 0 Отговор
    Каква отговорност поема тоя?Стреляли са с ракета от безпилотен самолет и искат да няма невинни жертви.Как да стане? Писали са ги курбан заложниците.И накрая излиза,че американците сами са си ги убили.Приятелски огън,ко да праиш.Малко ви убихме,ама ще извинявате,няма да се повтори.
    Смееееххх,смех.
  • 3 ВЪПРОС

    5 0 Отговор
    А за още мил. избити хора в Ирак,Афганистан,Виетнам,Корея,Панама,Чили,Аржентина,Египет,Мароко,Сирия,Йемен,Венецуела,Индонезия,Судан,Сомалия,Етиопия,Либия,Япония,Перу,Уругвай,Камбожда и т.н. КОГА ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ агресора САЩ?????????
  • 4 Монго

    4 0 Отговор
    Ще припомня един случай /без да конкретизирам, който желие ще дам линк/ в Ирак, български военен патрул попада на "приятелски" огън, неразпознат от "братята" американци. В резултат /който иска ще дам и името му/, един български войник е убит. Българския картечаротговаря / на невярващите и неговото име ще дам/ на огъня и "подавя" отсрещната стрелба
    , т.е. стреля срещу американците. В резултат при връщането му в България срещу него има разледване и едва не е уволнен. Извинението от американска страна е срещата на американския дипломат в България с родителите на българския воин /нарочно не казвам войник/. Това е истината...
  • 5 бай тошо

    2 0 Отговор
    тоя много ми е противен
  • 6 Той

    3 0 Отговор
    "Още един български войник беше убит в Ирак. Той е осмият българин, който загива в мисията ни там. По време на патрулен обход офицерски кандидат Гърди Гърдев беше застрелян на пътя Тампа на 40 км от българската база Дивания на 4 март. Убийството на Гърдев предизвика серия от коментари и декларации на политическо ниво заради подозренията, че армията крие информация за инцидента. Проблемът възникна от това, че в първоначалната информация, която беше разпространена от Генералния щаб и военното министерство, се твърдеше, че българският рейнджър е бил убит от засада от иракски бунтовници. Два дни по-късно стана ясно, че Гърди Гърдев е бил застрелян от американски пост. Скандалът възникна, след като неизвестен автор публикува писмо в електронния сайт www.news.bg, че стрелбата по българския патрул е била от американска радиорелейна станция. Ден след това анонимното писмо беше публикувано в електронния форум на вестник „Българска армия“, а часове по-късно министър Свинаров и началникът на генщаба ген. Колев признаха, че наистина Гърди Гърдев е загинал от приятелски огън. Тогава шефът на генщаба заплаши публично, че воените ще издирят автора на писмото. Според ген. Колев написаното в него 80 на сто не отговаряло на истината. Фактите обаче показаха, че писмото е автентично и написаното в него е в голямата си част истина.
    Напрежението беше предизвикано и от острата реакция на Италия по повод смъртта на италианския специален агент Никола Калипари, застрелян от американски патрул край летището на Багдад при освобождаването на италианската журналистка Джулиана Сгрена, и мълчанието на българските власти. Все пак американският посланик Джеймс Пардю беше извикан последователно от президента и от премиера, след като стана ясно, че рейнджърът е бил застрелян от американци. "
  • 7 Рачко Пръдлето

    1 0 Отговор
    А представяте ли за още колко случая на "приятелски огън" не знаем?! И за още колко безобразия на американски войници по света? И защо, където стъпи американски крак, веднага се появява военна база?