Last news in Fakti

26 Април, 2015 11:12 4 905 7

Днес се навършват 29 години от аварията в Чернобил

  • чернобил-
  • аец-
  • авария

Работата по извеждане от експлоатация на централата официално приключи

Днес се навършват 29 години от аварията в Чернобил - 1
Снимки: Павлин Делчев

Днес се навършват 29 г. от аварията в Чернобилската АЕЦ.

По традиция на този ден държавното ръководство на Украйна и регионите, както и участници в ликвидиране на последиците от жежкия инцидент ще поднесат цветя на паметника на жертвите на аварията.

В цяла Украйна ще се проведат концерти-реквиеми "Чернобил - болката на душата ми"

Президентът на Украйна Порошенко ще направи работно посещение в Чернобил. Както бе посочено в началото на април, вече е приключила работата по извеждане от експлоатация на централата. За тази цел през 2015 г. правителството ще отпусне 710 000 000 гривни (около 30 милиона щатски долара), съобщава ТАСС.


Аварията станала на 26 април 1986 г. в Четвърти реактор на Чернобилския АЕЦ „Ленин”  в тогавашната съветска република Украйна, е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През м.г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г..

Инцидентът в северна Украйна бе съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създадоха смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. Четвърти реактор бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни) изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ккк

    2 2 Отговор
    Помня,помня.Аз бях ученик и ни бяха изкарали на манифестация за 1-ви май.Точно тогава облакът е бил над България.Дума не обелиха тогава мръсните комунисти.А нормалните хора по скандинавия раздаваха йод на населението си ,за да предпазят поне щитовидната жлеза.Така и никой не осъдиха у нас.

    Коментиран от #2

  • 2 Газета Правда

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ккк":

    Така беше, а нашите мълчаха понеже големият брат от Москва даде тогава заповед да се мълчи и да не се вдига много шум по случая, даже не спряха и не измениха маршрута на колездачният пробег на мира, който точно по онова време минаваше през Киев.
  • 3 имуноглобулин

    1 1 Отговор
    А къде са хората на Сидеров?
  • 4 тете

    1 1 Отговор
    Тогава се манифестираше, ровеше се в земята по трудово. Пиеше се вода от чешмичките, после се ядяха марули, пресни картофи и тн. Програмата беше пълна. Никой не си даде труд да предупреди хората!
  • 5 тете

    1 1 Отговор
    Тогава се манифестираше, ровеше се в земята по трудово. Пиеше се вода от чешмичките, после се ядяха марули, пресни картофи и тн. Програмата беше пълна. Никой не си даде труд да предупреди хората!

    Коментиран от #6

  • 6 Чип

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "тете":

    И след всичко това си жив? Американците сигурно предупредиха сърбите че бомбите им са с обеднен уран и сега им виж статистиката за онкоболните в Сърбия.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чип":

    Те сега си думкат терористите с обеднен уран на Ново село тете си папка марули и ходи на шествие в подкрепа на делян пеевси-лазаров-министър бъчварена. И тиквата го кани на почивка в нашите курорти.
Новини по държави: