Last news in Fakti

4 Май, 2015 09:26 1 497 14

Стрелба на изложба с карикатури на пророка Мохамед в САЩ

  • стрелба-
  • пророка мохамед-
  • изложба-
  • карикатури-
  • далас-
  • сащ

Властите претърсват галерията за евентуални експлозиви

Стрелба на изложба с карикатури на пророка Мохамед в САЩ - 1
Снимка АП/БТА

Двама въоръжени мъже, които открили огън по време на изложба с карикатури на пророка Мохамед, в предградието на Далас Гарланд, са били застреляни и убити от полицията, съобщи телевизия Си Би Ес.

Стрелбата станала малко след 19:00 часа местно време в изложбения център Къртис Кулуел, където се е провеждал конкурс за карикатури на пророка Мохамед. На мястото са присъствали около 200 души, съобщават от полицията.

Един охранител е бил ранен и  настанен в болница без опасност за живота, предаде Ройтерс.

Събитието, наречено "Нарисувай Пророка" е арт изложба на рисунки на мюсюлманския пророк Мохамед, организирано от базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата". Най-добрата карикатура, изобразяваща пророка Мохамед е щяла да спечели награда от 10 хиляди долара.

Войник от специалните части се появил на сцената и прекратил конкурса, след като съобщил на присъстващите, сред които репортер на Асошиейтед прес, че е станала престрелка.

Той заявил, че офицер и двама заподозрени са били застреляни.

Центърът бил заключен с хората вътре, но по-късно те били преместени в друго помещение и оттам ще бъдат евакуирани в съседна гимназия, съобщава Си Ен Ен.

Властите претърсват мястото за взривни устройства.

"Заради ситуацията и случилото се днес, както и това, на което бяхме  свидетели в последно време на подобни събития, смятаме, че може да има поставена бомба", заяви полицейски служител.

Засега няма официална информация за стрелбата и за самоличността на стрелците.

Карикатурите на Мохамед се считат за изключително обидни сред мюсюлманите и бяха причина за изблици на насилие в други части на света.

През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник „Шарли Ебдо“ заради публикуването на карикатури на пророка.

Памела Гелър, президент на „Американска инициатива за защита на свободата“, заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед.

Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Логично

    1 0 Отговор
    Ами то насилието пък е в отговор на американската арогантност и гаврата с Мохамед, нали? И защо всъщност се прави това? Нормалния човек би решил, че целият този цирк ( с непрестанно озлобяване на мюсюлманите) е с цел подклаждане на разделението и конфликтите в света, нали? А особено интересен е фактът, че е имало съмнения за бомба, обаче хората били заключени вътре???... Американска му работа, иди ги разбери за какво всъщност се борят.
  • 2 СИЛогично

    1 0 Отговор
    до Логично: само изверг може да счита за Логично рисунка да бъде наказвана със смърт, та дори да довежда до каквото и да било насилие. Все ще се намери нацупено айше да грабне пищола, но добре, че ги трепат после.
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо се продължават тези изложби ? На кого са нужни ? Може би нарочно, за да се подклажда напрежение . Обикновенните хора не се интересуват . Всичко се прави с ЦЕЛ.
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    Защо бяха съборени кулите близнаци и кой имаше полза от това. Кой бе в състояние да осъществи подобно акция и кой след събитието получи милиарди долари бюджет и право да убива и тероризира по цял свят.
  • 5 Бай Кор

    1 0 Отговор
    В исляма е абсолютно забранено изобразяването на каквито и да било човешки или животински фигури, какво остава за техния Пророк Мохамед! По-лошото в случая е, че деянието се случва в държава, в която по принцип вероизповеданието е личен акт, избор и е абсолютно свободно - можеш да избереш каква религия да следваш. Т.е. за християнин е трудно да разбере мотивите на нападателя-мюсюлманин, тъй като в страните с религия, разделена от държавата не е незаконно или поставено под свещена възбрана да се изобразяват символите на религията!

    Обаче идва реч и за друго - обикновено държавите с доминиращ ислям като религия НЕ СА особено развити, няма сериозна наука, няма изследвания, проекти. Те са замръзнали в един период от Средновековието, при което ред неудобни въпроси се поставят под възбрана и са ХАРАМ, забранени.

    Да сте чули за сериозен научен проект, ръководен от специалисти от Саудитска Арабия, например?!

    Както и с България е много по-лесно да се управлява фанатизирана, неграмотна и малоимотна тълпа, вместо интелигентни сериозни хора, които добре ще разберат истинските мотиви на подготвящите терактове.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Кор":

    Да да виждаме как сащ създаваислямски държави в Европа и Африка за справка Босна и херцеговина кососво, Либия Ирак.

    Явно сащ според теб не са развита страна щом ислямизират света. А може би нарочно създават ислямски управления за да имат повод да бомбардират радикалните терористи.

    Все едно коренът на злото е в сащ и един ден ще си получи заслуженото.
  • 7 даммм 7777

    1 0 Отговор
    САщ ще си вкарат"таралеж в гащите"с тея простотии....След като създадоха ИД,и цяла Европа сега трепери в очакване на следващият атентат,САЩ сега канят терористите у дома си--а може би това им е целта...с която да насочат гневът на народа си към правилната посока...Един голям атентат-както в Търговският център,ще обедини нацията,и ще загърбят така наболелите вътрешни проблеми.А правителството и корпорациите ще имат повод за нови поръчки и подкрепата на американците за нови нападения над чужди държави...
  • 8 мемфис

    0 1 Отговор
    САЩ е силна държава и няма да се остави на някакви рязани чифути да и поставят условия!
  • 9 pi4a

    0 0 Отговор
    чифута е евреин бе!
  • 10 Рачко Пръдлето

    0 0 Отговор
    Никакви "харам", табута и забрани не оправдават убийството на хора заради една рисунка, и затова ислямът никога няма да бъде приет от западния свят като нормална религия.
  • 11 сссс

    0 0 Отговор
    не само за изложбата .. ислямския свят има много да си отмащава на америка ...откъдето мина американски башибузук през цветущи държави като ирак либи сирия и др ...останаха само руени ..и милиони избити мюсюлмани..

    и докога с тоя алах и карикатури..не съм видял в мюсюлмански страни д аима карикатури на исус христос
  • 12 Бай хой

    1 0 Отговор
    Вие добре ли сте или се правите на дръж ми шапката. Та нали откъдето минат западните цивилизатори и най вече сащ започва масова ислямизация. сащ разрушиха държавите със светско управление в Африка и близкият изток и на тяхно място създадоха шериатско управление. За каква борба на запада със исляма бълнувате.

    Това си е чиста операция на федералните служби за оправдаване на милиардите който крадат от конгреса.
  • 13 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    мюсулманските екстремисти се опитват да повлияят върху поведението и културата ни.излиза че ние нямаме право да използваме хумор или сатира за да усмиваме човешките недостатъци!!!щото карикатурите на пророка не са насочени срещу него,а точно срещу екстремистите и религиозните фанатици.има безброй карикатури на Христос ,както и на хората ,които са били с него и днес са свети за християните и евреите,но никой не си е и помислял че това може да е причина за насилие.

    Коментиран от #14

  • 14 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Да отидеш в Ирак или Сирия и да им обясниш на онези от ИД твоята позиция и как не са разбрали "хумора и сатирата". Аз после ще те гледам в "Ю тубата"