Last news in Fakti

26 Април, 2024 14:10 713 10

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш

  • здравно министерство-
  • бременни-
  • имунизация-
  • коклюш

Регистрираните до момента случаи на коклюш у нас надхвърлят 500 при 4 за същия период миналата година. Това показва тенденция за епидемично разпространяване на заболяването, коментира още министър Галя Кондева

Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо дали са здравно осигурени или не, да се имунизират безплатно срещу коклюш. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, цитирана от Dariknews.bg.

Регистрираните до момента случаи на коклюш у нас надхвърлят 500 при 4 за същия период миналата година. Това показва тенденция за епидемично разпространяване на заболяването. Най-засегнати са децата – те са над 90% от всички докладвани случаи. „Сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст“, допълни тя.

Министърът на здравеопазването заяви, че предприема следните действия:

Първо – актуализация на имунизационния календар на България, като се допуска основната планова имунизация срещу дифтерия, коклюш, тетанус, инфлуенца B, инфекции при новородени да стартира по-рано – от 6 седмица.

Второ – Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравно осигурени или не да се имунизират безплатно срещу това заболяване.

Според доцент Ангел Кунчев целта е да се осигури максимална безопасност на най-рисковата група – децата до 1 година и тези, които не са навършили имунизационна възраст. „Информацията, която получихте, покрива това, към което се стремяхме“, заяви доцентът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    12 1 Отговор
    Taя лелка имунизиравала ли се е ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мъж на годината 23

    3 0 Отговор
    и за мен ще има ваксина значи ураа
  • 4 Бременна

    12 2 Отговор
    Благодаря много, ще пропусна.
  • 5 Трол

    9 1 Отговор
    Няма ли да има национален оперативен щаб и брифинги?
  • 6 реклами , а за 300 случая ореваха

    5 0 Отговор
    сайтовете . Ковида беше военно оръжие , ами само глупости . мангъров отчете липса на повод за страх . тея излъчват страх и глупост .
  • 7 Сталин

    6 1 Отговор
    Всички ваксини са отровни
  • 8 да-да да

    4 1 Отговор
    Ваксинирайте се - сутрин, обед, вечер! Фармамафията трябва да печели! После да не се чудите защо има толкова много деца с аутизъм!

    Коментиран от #9

  • 9 отдавна се прилага

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "да-да да":

    Всеки си хапва сутрин, обед и вечер Ваксина с любимия си вкус. Щом са успели с домати със сигурност е приложимо и в гумените мечета.

    Част от новина от август 2021:
    "Специалисти от Центъра по геномика и биоинформатика на Академията на науките в Узбекистан са създали ваксина срещу коронавирусна инфекция под формата на годни за консумация домати...
    Учените са въвели коронавирус в клетките на растението чрез клониране. Когато човек изяде узрелия "ваксиниран домат", клетките му се разграждат в организма и отделят антитела."
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.