Last news in Fakti

3 Юни, 2015 13:15, обновена 3 Юни, 2015 16:17 914 2

ЕП ограничи достъпа на руския представител в ЕС

  • еп-
  • ограничи-
  • достъпа-
  • руския представител-
  • ес-
  • черен списък

Европейският парламент е преустановил и работата на комисията за парламентарно сътрудничество ЕС - Русия

ЕП ограничи достъпа на руския представител в ЕС - 1
ЕП в Брюксел. Снимка: Факти.бг

В отговор на обявения от Русия "черен списък" Европейският парламент ограничи свободния достъп на постоянният представител на Русия Владимир Чижов в ЕС до институцията в Брюксел, предаде Би Би Си.

Руският постоянен представител "ще може да посещава Европейския парламент, но ще трябва да иска отделен пропуск за всяко посещение."

 

По-късно Владимир Чижов опроверга информацията, че не е допускан в сградата на Европейския парламент. По думите му думите на Мартин Шулц са били неправилно изтълкувани.

"Свободният достъп не е ограничаван за мен", заяви Чижов. По думите му решението за намаления достъп на руските парламентаристи е взето лично от Шулц и му е съобщено по  телефона. Според Чижов това е "явно политизирано, необосновано и с нищо неоправдано решение".

Освен това достъпът до сградите на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург ще бъдат ограничени за депутатите от Държавната дума и членовете на Съвета на федерацията. Според пресслужбата на ръководителя на Европейския парламент Мартин Шулц и в този случай  ще трябва да се искат отделни разрешения

Предприетите от ЕП стъпки ще останат в сила до отмяната на т. нар. черен списък за забрана на европейски политици и официални представители на ЕС да влизат в Русия.

Шулц е съобщил за решението на руския посланик в Брюксел.

Тъй като руските власти не са успели да гарантират прозрачност за своите решения (по съставянето на списъка), както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право, засегнатите нямат възможност да се защитят по правен път и да обжалват, де казва в комюнике на ЕП.

Шулц съобщава също, че Европейският парламент е преустановил работата на комисията за парламентарно сътрудничество ЕС - Русия.

Руското външно министерство заяви, че не драматизира наложените ограничения върху достъпа до Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СУ 24

    0 0 Отговор
    Ша им пръднат на .............. на РУСНАЦИТЕ!
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Казано му е по-учтиво ЧИБА.
Новини по държави: