Last news in Fakti

8 Юни, 2015 12:27 1 493 3

Посолство в Хавана? Сенатът казва: не!

  • сащ-
  • куба-
  • посолство-
  • сенат-
  • финансиране

САЩ вече има сграда на брега на Хавана, но за ремонта й са необходими над 6 милиона долара, които Сенатът не иска да отпусне

Посолство в Хавана? Сенатът казва: не! - 1
Снимка АП/БТА

Белият дом работи на пълни обороти, за да възстанови изцяло дипломатическите отношения с Куба, но контролирания от републиканците сенат се опитват да ударят спирачки на процеса, пише сайтът mcclatchydc.com.

Един от начините е чрез гласуването на важна точка, с която може да бъде забранено финансирането на посолството на САЩ в Хавана.

САЩ вече има сграда на брега на Хавана, която е била посолството, преди президентът Дуайт Айзенхауер да прекрати дипломатическите отношения през 1961 г.

Сега сградата е дом на предната линия на американското правителство в комунистическата държава - Секцията за интереси на САЩ в Куба. Но сградата е в окаяно състояние и Държавния департамент заяви пред Конгреса миналия месец, че се нуждае от 6,6 милиона щатски долара, за да направи подобрения, които ще я направят функционална.

Републиканците в Сената и Камарата на представителите, сред които и няколко кубински американци, яростно се противопоставят на сближаването между Белия дом и Куба, което започна миналата година.Ето защо полагат усилия да блокират отварянето на посолство и назначаването на посланик.

"Докато президентът Обама продължава да се стреми към побратимяване с Кастро, аз и моите колеги ще работим, за да гарантираме, че Конгресът ще остане солидарен с кубинския народ вместо да предвижда допълнителни отстъпки на неговите потисници", каза републиканецът Марио Диас-Баларт, член на подкомисията за финансиране, в изявление.

Той заяви още, че разпоредбата не само слага запор над средствата за посолството на САЩ в кубинската столица, но също така забранява подкрепа за създаването на кубинско посолство и кубински консулства в САЩ.

Демократката Барбара Лий, също член на подкомисията, каза: "За съжаление, тази комисия все още стои в миналото." Подобно на много демократи и републиканци, които искат да разширят търговията на страната, тя каза: "Ние трябва да работим за увеличаване на стокообмена с нашите съседи."

Демикратът Хосе Серано от Ню Йорк, който е пуерториканец и също присъства на гласуването на законопроекта за финансиране, каза в интервю: "Аз мисля, че ние трябва да имаме посолство, пълноправно посолство, а президентът трябва да има правото да поднови и заздрави отношенията."

В Белия дом, говорител Джош Ърнест заяви: "Президентът даде да се разбере, че е в наш интерес да се опитаме да започнем нормализиране на отношенията между САЩ и Куба. И следващата логична стъпка в този процес на нормализиране ще бъде създаването на кубинското посолство в САЩ и американско посолство в Куба."

Сенатор Марко Рубио от Флорида, който е кубински американец и Републиканският фаворит за президентските избори, обеща по-рано тази седмица, че ще се противопостави на всеки кандидат-посланик в Куба, освен ако не бъдат изпълнени редица изисквания към демокрацията и човешките права.

Но сенаторът републиканец Джеф Флейк от Аризона, един от водещите търговски застъпници на Куба, каза: "Ние трябва да имаме посланик в Куба. Така американските граждани, които пътуват и правят бизнес там ще са напълно защитени, точно както в други чужди страни."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Щом и кубинците се предадоха на САЩ, нищо добро не ни очаква от тук нататък. ПАРИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО, включително и заробване по начин за 21 век.
  • 2 Ах Милена

    0 0 Отговор
    Всичко е много добре, само "кубински американец" не ми стана ясно какво е. Вероятно е американец от "кубински произход", но автоматично не се знае знае ли се, не се ли знае.

    Точно, както български британец или български германец няма да означава немски гражданин/британски поданик от български произход.
  • 3 шлемник байкалскии

    0 0 Отговор
    В Куба НЕ МОЖЕ да стане по лошо!След карибската криза страната остава съюзник на руснаците !!?В момента средната заплата е 10 $/ДЕСЕТ/! Ако България беше останала под руско влияние щтяхме да сме на нивото на Куба ,Северна Корея и так дали....!