Last news in Fakti

1 Юли, 2015 09:46 1 301 3

САЩ и Куба най-сетне обявяват възстановяването на посолствата

  • куба-
  • посолство-
  • сащ-
  • дипломатически отношения

Все още не се знае точната дата на отваряне на посолствата, но е вероятно да бъде в средата на юли

Днес САЩ и Куба ще обявят откриването на посолствата си в Хавана и Вашингтон. Това е важна стъпка в повторното установяване на дипломатически отношения между двете страни, прекъснати през 1961 г., заяви високопоставен представител на САЩ пред Би Би Си.

Американските власти заявиха, че президентът на САЩ Барак Обама ще направи официално изявление от Белия дом в 15:00 GMT днес.

Все още не се знае точната дата на отваряне на посолствата, но е вероятно да бъде в средата на юли.

Държавният департамент на САЩ трябва да даде двуседмично предупреждение на Конгреса преди посолството да отвори врати.

Това е последният основен крайъгълен камък в процеса на размразяване на отношенията между двете страни, които започнаха с тайни преговори и бяха обявени през декември миналата година.

Отношенията САЩ-Куба бяха замразени в началото на 1960 г., когато САЩ скъса връзките и наложи търговско ембарго на комунистическия остров. Но в края на 2014 г. двте страни си подадоха ръце и взеха решение да вървят по пътя на помирение. Лидерите на двете страни дори се срещнаха и проведоха исторически разговори през април.

САЩ и Куба имат представителства на по-ниско равнище, наречени Секции по интереси, вместо посолства с посланици. Въпреки това, те не се ползват със същия статут като пълноправни посолства.

От 1977 г., по споразумение между Джими Картър и Фидел Кастро, американското посолство в Хавана отново отваря врати като “секция за интереси”. Подобна институция работи и във Вашингтон.

През април, президентът Обама и кубинският му колега Раул Кастро, се срещнаха за първи официални преговори между лидери на двете страни след повече от половин век. Месец по-късно, САЩ отстрани Куба от списъка на страните, спонсориращи тероризма.

Планове за възобновяване на фериботните и въздухоплавателните услуги между САЩ и Куба също бяха обявени. Въпреки новите транспортни връзки, забраната за пътуване в Куба все още е в сила за граждани на САЩ.

Куба все още е обект и на оръжейно ембарго, което е в сила от 1962 г. насам, въпреки че президентът Обама призова Конгреса да го вдигне.

САЩ прекъсна дипломатическите си отношения с Куба през 1959 г., след като Фидел Кастро и брат му Раул поведоха революция, която свали подкрепяния от САЩ президент Фулхенсио Батиста. Двамата Кастро създадоха революциона социалистическа държава с близки връзки със СССР.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    И КУБА отиде в канала като нас. Ще съжаляват някой ден.

    Коментиран от #3

  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    руснаците ся умират от яд нали путлер оди у куба насам натам и уж щяха да възстановяват отношенията.. бази , ракети туйти онуйти да плашят гаргите но не би ся кубинците от приятели автоматически стават врагове и русия ша спре на кубинците газовото кранче (майтап) и няма по веки да купуват кубинска захар хи хи хи
  • 3 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    за ко ша съжаляват бе троле ко им даде на кубинците 50 - 60 годишната вечна дружба със ссср и после с русия да ти кажа ли - глад разруха високи цени малки заплати (5-8долара) и още хиляди политически затворници още толкоз издавеки в океана при опит за бягство в "гниещата" ВЕЛИКА АМЕРИКА и сотици хиляди имигрирали в САЩ.. за това ли ша сажеляват ха кажи де оти мълчиш и кажи ми още кът много знайш колко кубинци са имигрирали и живет в русия и колко такива има във ВЕЛИКАТА АМЕРИКА и пак ти казвам нидей да мълчиш хи хи хи