Last news in Fakti

13 Юни, 2015 10:19 757 1

САЩ и Куба подновяват дипломатическите си отношения през юли

  • сащ-
  • куба-
  • дипломатическите отношения-
  • юли

Джон Кери трябва да пътува до Хавана за откриването на новото посолство

САЩ и Куба подновяват дипломатическите си отношения през юли - 1
Снимка: БТА/AP

Администрацията на американския президент Барак Обама ще обяви възобновяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба в началото на юли, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

САЩ и Куба ще завършат преговорите по между си в първата седмица на следващия месец. Към днешна дата двете държави са постигнали съгласие по почти всички проблемни точки и са сигурни, че останалите проблеми ще бъдат разрешени във възможно най-кратки срокове.

Сред нерешените въпроси е изискването на САЩ по отношение на свободата на движение на дипломатите в Куба.

Все още няма точна дата за откриването на американското посолство, тъй като в момента се очаква възстановяването на американския държавен секретар Джон Кери от счупване на крака. Той трябва да пътува до Хавана, за да присъства на церемонията по издигането на флага на новото посолство. Правителството в Куба най-вероятно ще обяви възобновяването на отношенията си с Куба в близко бъдеще.

На 21-ви май от Белия дом заявиха, че Барак Обама се надява да посети Куба преди да приключи неговия мандат в януари 2017 г. На 14-ти април президентът изпрати молба до Конгреса за изкарването на Куба от списъка с държави, които финансират тероризма. На 17-ти декември САЩ и Куба за пръв път обявиха, че възнамеряват да възобновят дипломатическите взаимоотношения по между си, след като те бяха прекратени през 1961 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фидел

    0 0 Отговор
    и кубинците искат свобода и демокрация