Last news in Fakti

18 Юни, 2015 17:06 1 149 1

Папа Франциск призова за спешни мерки за климатичните промени

  • папа франциск-
  • спешни мерки-
  • климат-
  • климатични промени

Папата издаде енциклика (папско послание до всички католици), в която призовава изкопаемите горива да бъдат постепенно заменени

Папа Франциск призова за спешни мерки за климатичните промени - 1
Снимка АП/БТА

Папа Франциск призова богатите страни по света да направят промени в начина си на живот и енергетиката, за да се избегне безпрецедентното унищожение на екосистемата, съобщава Би Би Си.

Природозащитниците се надяват, съобщението да стимулира и вдъхнови нациите, коиот ще участват в предстоящата конференция на ООН за климата в Париж през декември.

Части от документа, изтекоха по-рано тази седмица и вече бяха разкритикувани от някои консерватори в САЩ. То е било отхвърлено от двама републикански кандидати за президент - Джеб Буш и Рик Санторум.

Енцикликата е пастирско послание на доктринални, морални или социални теми, което папата отправя към всички епископи, а чрез тях и до всеки вярващ. Представеният днес текст е първата самостоятелна енциклика на папа Франциск, тъй като предишната под надслов Lumen fidei (на латински „Светлината на вярата“), публикувана през юли 2013 г., бе почти изцяло написана от неговия предшественик Бенедикт XVI.

Новата енциклика носи заглавие само на италиански: Lettera enciclica Laudato si' del Santo Padre Francesco sulla cura della casa comune (Енциклика „Хвала Тебе“ на Светия отец Франциск относно грижата за общия дом).

Документът от 192 страници, който е най-високото ниво документ, който папата може да издаде, призовава за спешни действия във връзка с климатичните промени. Той е разделен на въведение, шест глави и две заключителни молитви и определя голяма част от вината за глобалното затопляне на човешката дейност.

Папа Франциск пише: "Ние гледаме на себе си като на господари, които имат право да обират планетата на воля. Насилието присъства в сърцата ни, ранени от греха, отразява се и като болестни симптоми, наблюдавани в земята, във водата, във въздуха и във всички форми на живот”.

Той разкритикува това, което нарича "колективен егоизъм", но заяви, че все още има време да се спрат щетите, като призова за край на консуматорството и алчността.

Папа Франциск прави кратък обзор на различните аспекти на екологическата криза, който цели „да извлече най-добрите плодове на съвременните научни изследвания, да ни позволи до стигнем до тяхната дълбочина и да положи основата на последващия етичен и духовен преглед“.

Според секретаря на дирекцията по климатични проблеми към ООН Кристияна Фигуерес посланието на папата ще повлияе върху преговорите за глобалното затопляне в Париж този декември. Развиващите се страни желаят гаранции за помощ от богатите страни, за да могат да произвеждат „чиста енергия“ и да не допринасят за затоплянето.

Папският документ идва шест месеца преди международните лидери да се съберат в Париж, за да се опитат да подпишат споразумение за намаляване на въглеродните емисии.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Наглеци, нас обикновените хора кучета ни яли, само и само на богатите да им е чистичко!