Last news in Fakti

24 Юни, 2015 09:31 1 172 2

САЩ подслушвали трима френски президенти

  • сащ-
  • франция-
  • президенти-
  • подслушване-
  • уикилийкс-
  • анс

Оланд свиква спешно заседание на Съвета за сигурност заради скандала, който САЩ отрича

Съединените щати са подслушвали последните трима президенти на Франция, включително и настоящия лидер Франсоа Оланд в периода от 2006 до 2012г., се посочва в документ, изтекъл от сайта Уикилийкс.

Тези документи с гриф "Строго секретно" представляват пет доклада на Агенцията за национална сигурност на САЩ, базирани на "прехващания на комуникации". Те били предназначени за американската "разузнавателна общност".

В документите се казва, че САЩ е подслушвал президентите Никола Саркози и Жак Ширак, както и Франсоа Оланд по въпроси, свързани с френските позиции за икономическата политика в еврозоната, назначенията на ООН, мирните преговори в Близкия Изток и финансовата криза от 2008 г.

Документите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента, твърди Уикилийкс. В документите са включени резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Франсоа Оланд заяви, че ще проведе спешно заседание на Съвета за сигурност на страната във връзка с твърденията на Уикилийкс, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала телефонни разговори на трима френски президенти, включително неговите.

Белият дом заяви във вторник вечерта, че не имал за цел да подслушва комуникациите на френския президент Франсоа Оланд и че няма да го прави.

"Ние нямаме за цел и няма да имаме за цел комуникациите на президента Оланд", каза за АФП говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, без да направи други уточнения за операциите, които са били провеждани в миналото.

"Не коментираме достоверността или съдържанието на документи, които са изтекли", обяви говорителят на Държавният департамент Джон Кърби.

Засега не е ясно дали документите за послудшването на Елисейския дворец са предоставени на "Уикилийкс" от Едуард Сноудън, съобщи Би Би Си.

Париж осъди шпионажа, заявявайки, че е „неприемлив“. „Това е неприемливо между съюзници“, заяви говорителят на френското правителство Стефан льо Фол преди свикана среща от президента Франсоа Оланд, на която ще се обсъди „естеството на изнесените данни“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    1 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето, май...
  • 2 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    Я гледай ти.Не може да бъде,баш пък САЩ да си подслушват партньорите,никога не е било.Че те винаги с открити сърца влизат в отношенията си с другите.Путин е подслушвал,ама сега хвърля вината на САЩ.Лош Путин,лош,лош.
Новини по държави: