Last news in Fakti

20 Юли, 2015 10:57 1 217 1

Кубинският флаг официално се вее във Вашингтон

  • сащ-
  • куба-
  • дипломатическа мисия-
  • посолство-
  • хавана-
  • вашингтон

Куба и САЩ възстановиха дипломатическите си мисии

Кубинският флаг официално се вее във Вашингтон - 1
Снимка АП/БТА

САЩ и Куба днес официално отварят своите посолства в Хавана и Вашингтон, съобщават световните медии.

Пред кубинската Секция за интереси във Вашингтон до днес се издигаше пилон за знаме, който стоеше празен. Стълбът бе поставен преди месеци, но докато САЩ и Куба официално не възстановят дипломатическите си отношения, протоколът изисква кубинците да не могат да развеят своя флаг, пише Си Ен Ен.

До днес табелка пред Секцията за интереси, кубинската дипломатическа секция в САЩ, обясняваше, че тя е спонсорирана от швейцарското посолство. Но днес кубинското знаме в червено, бяло и синьо ще се развее над сградата, която отново ще се превърне в кубинско посолство. С това ще бъде сложен официален край на 50 годишната вражда между Вашингтон и Хавана.

В 10:30 ч. източноамериканско време /14:30 ч. по Гринуич, 17:30 ч. българско време/ кубинският министър на външните работи Бруно Родригес ще присъства на тържествена церемония по издигане на кубинския флаг пред имението от варовик, построено през 1917 г. Това е първата дипломатическа сграда в квартал Меридиан Хил и с негова помощ зоната там е обособена като дипломатически център на Вашингтон.

Фидел Кастро посети посолството през 1959 г., след свалянето на диктатора Фулхенсио Батиста и бе посрещнат топло при тържествата в негова чест, две години преди САЩ да скъса дипломатическите си отношения с Куба.

След това сградата е обгрижвана от Чехословакия в продължение на няколко години, преди да бъде възобновена през 1977 г., като Секция за интереси на Куба. През същата година САЩ също отваря такава секция в Хавана в сградата на бившето Американско посолство.

На тържествената церемония в кубинската мисия се очакват около 500 гости. Покани за това тържество не бяха разпратени до американските конгресмени, които са противници на възобновяването на американо-кубинските отношения.

Това символично събитие ще бъде последвано от 45-минутна среща в Държавния департамент между Родригес и американския държавен секретар Джон Кери. В лобито на Държавния департамент ще бъде издигнато кубинското знаме сред знамената на страните, с които САЩ поддържат отношения.

В секцията за защита на американските дипломатически интереси в Хавана не е  планирана специална церемония, но тя ще се превърне в пълноправно посолство малко след полунощ, когато двете страни официално ще влязат в нова ера на диалог въпреки дълбоките си идеологически различия.

САЩ ще промени статута на представителството си в Хавана на посолство с прессъобщение. То ще се помещава в сграда от бетон и стъкло на крайбрежния хавански булевард Малекон. Но празненствата и официалното издигане на американския флаг ще трябва да почакат държавния секретар на САЩ Джон Кери, който официално ще открие американското посолство на церемония през август.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Една от малкото страни в света, с различни традиции и собствена идентичност. Влязат ли там американците - отиде всичко.