Last news in Fakti

29 Юли, 2015 18:29 1 143 0

Талибаните отрекоха смъртта на молла Омар

  • молла омар-
  • афганистан-
  • талибани

Омар е жив и продължава да води движението, каза говорителят на талибаните Кари Юсеф Ахмади

Талибаните отрекоха смъртта на молла Омар - 1
Снимка АП/БТА

Радикалното афганистанското движение "Талибани" отрече съобщенията за смъртта на неговия лидер молла Мохамед Омар, съобщава ТАСС.

Изявлението бе направено от говорителя на талибаните Кари Юсеф Ахмади.

Според него Омар "е жив и продължава да води движението."

По-рано днес афганистанските власти потвърдиха смъртта на лидера на талибаните.

На пресконференция в Кабул, правителствен служител заяви, че властите са получили потвърждения от Пакистан и от талибаните, че молла Омар е починал преди две години поради болест.

Пакистанският в. "Експрес трибюн" съобщи, че молла Омар е починал преди две години от туберкулоза. Вестникът се позовава на член на централното ръководство на талибаните.

"Той беше погребан в Афганистан, на границата с Пакистан. Синът на молла Омар идентифицира тялото на баща си", посочил източникът, цитиран от вестника. Той добавил, че ръководството на талибаните е свикало среща за избиране на нов лидер.

Неведнъж е получавана информация относно смъртта на лидера на екстремисткото движение, по-специално за неговото елиминиране.

През май  2011 г. в медиите се появи информация, че Омар е бил ликвидиран от  безпилотен самолет. След това, талибаните отрекоха тази информация.

Оттогава съдбата на молла Омар остава неизвестна. Преди известно време, сее появиха доказателства, че той е одобрил началото на преговори между представители на "талибаните" и афганистанските власти.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: