Last news in Fakti

1 Септември, 2015 08:23 1 093 1

Преговари за обединяване на Кипър

  • кипър-
  • преговори

Днес в защитената зона на ООН в Никозия се възобновяват преговорите между лидерите на гръцката и турската част на Кипър - Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. И двете страни декларираха, че периодът до края на годината ще бъде решаващ за обединяването на страната, предаде БНР.

С днешната първа среща преговорите за решаването на Кипърския въпрос навлизат в нова фаза. В следващите месеци трябва да се постигнат конкретни споразумения по най-спорните и ключови глави.

Двамата лидери ще продължат обсъждането на изключително важния и чувствителен въпрос за собствеността. Постигането на договореност за процедурата за връщане на имоти или обезщетяване на бежанците от двете части на разделената страна се оценява като ключово за напредъка в преговорите и по други аспекти на Кипърския проблем, като заселниците от Турция, територията на двете общности, икономиката и мястото на гарантите Великобритания, Турция и Гърция.

На последната си среща през юли Анастасиадис и Акънджъ се договориха за признаването на индивидуалното право на собственост и декларираха, че правата на всички собственици на имоти, както и на сегашните им ползватели ще бъдат спазени в рамките на споразумение. На днешния кръг от преговорите ще се дискутира формулата и специфичните критерии, по които ще се уреждат тези въпроси.

Преговорните глави за територията, управлението на бъдещата обединена държва, сигурността и гаранциите ще бъдат основните акценти в следващите заседания на двамата лидери.

Целта на правителството на Кипър е да се постигне споразумение по всички глави, което да отговори на очакванията и да бъде от взаимна полза за всички кипърци – кипърски гърци и кипърски турци, без победители и победени, създавайки перспектива за съвместен просперитет и сътрудничество, заяви правителственият оговорител Никос Христодулидис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    тука ми намирисва че ще почват пак кухи преговори с турция за влизане в ес .... само така ислямизацията на европа ще е пълна

    кипърския въпрос беше условие за продължаване на преговорите с ес


    дано да греша