Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 14:23 1 022 0

Трима души получиха Нобелова награда за медицина

  • трима-
  • медицина-
  • нобелова награда

Те са отрили методи за лечение на малария и паразитни болести

Трима души получиха Нобелова награда за медицина - 1
Снимка: БТА/AP

Американският паразитолог Уилям Кембъл и японският микробиолог Сатоши Омура бяха удостоени с Нобеловата награда за медицина и физиология, съобщи Гардиън.

Те получиха наградата във връзка с намирането на нови лечения за заболявания, причинени от паразитни организми. Сатоши Омура е открил нови щамове на бактерии в почва в Япония, като е избирал най-обещаващите биоактивни компоненти. Уилям Кембъл е изследвал култивираните бактерии от Омура и е установил, че един от тях е много активен срещу паразити по хора и животни.

На базата на биологично активните вещества на тези лекарства, учените са създали лекарството аверметкин, а след него и по-активното иверметкин. Тези лекарства са направили огромен пробив в лечението на две тежки заболявания – онхоцеркоза (речна слепота) и елефантиазис. Ю

Нобелова награда получава и китайския учен Юю Ту за работата си в борбата с маларията. Китайката е открила лекарство, което довело до съществен спад на смъртните случаи при заболявания от малария. С връчването на нобеловите награди за медицина започва седмицата по връчването на най-престижните награди в света на науката. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: