Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 19:45 3 130 18

НАТО предупреди Русия за въздушните удари в Сирия

  • сирия-
  • нато-
  • русия-
  • ислямска държава-
  • въздушни удари-
  • турция

НАТО поиска от Русия незабавно да преустанови атаките си срещу сирийската опозиция и цивилни цели

НАТО призова Русия да прекрати въздушните удари "срещу сирийската опозиция и цивилни цели", дни след като Москва започна нападения в подкрепа на правителството на Сирия, събщава Би Би Си.

Москва заяви, че ударите са насочени срещу Ислямска държава и други позиции на ислямисти, но водената от САЩ коалиция и Турция оспорват това, заявявайки, че руските самолети обстрелват цели на противниците на сирийското правителство.

В понеделник Русия заяви, че "продължава извършването на удари" по цели на ИД в Сирия. Москва заяви още, че вече е извършила 25 излитания и е нанесла удари по девет цели на Ислямска държава (ИД).

Но Турция и други членове на водената от САЩ коалиция в Сирия твърдят, че основната цел на Русия всъщност са сирийските опозиционни групи, борещи се срещу президента Асад. Те твърдят, че намесата на Русия ще допринесе за ескалацията на конфликта и рискува да тласне още новобранци в редиците на ИД.

НАТО заяви, че руските въздушни удари не са насочени срещу ИД, но заяви, че те трябва "да съсредоточат усилията си" към това.

Турски изтребители F-16 излетяха по спешност в събота след като Руски самолет влезе във въздушното пространство на Турция. Русия заяви, че инцидентът е "навигационна грешка".

Високопоставен представител на НАТО днес предупреди Русия да избягва други "неприемливи" прелитания над турското въздушно пространство, в момент когато Москва започна още по-мащабни въздушни удари в Сирия, за да подкрепи изстрадалото правителство на страната, коментира американският вестник "Вашингтон поуст".

Рязката реториката от генералния секретар на НАТО - два дни след като турски военни самолети се сблъскаха с руските въздушни нарушители - подчерта ясните разделения между Русия и Запада над Сирия, и по-високите залози за военния съюз след като Москва започна въздушни удари миналата седмица.

В Брюксел, шефът на НАТО Йенс Столтенберг свика специална среща, за да бъде обсъдено "неприемливото нарушение на турското въздушно пространство от руски бойни самолети."

Декларация от 28-те страни-членки на НАТО, които включват и Турция, предупреди за "изключителната опасност от такова безотговорно поведение" и призова Русия "да преустанови" действия. Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви пред турската телевизия, че правилата на споразумението са ясни, независимо кой нарушава нейното въздушно пространство.

"Действията на Русия не допринасят за сигурността и стабилността в региона", заяви Столтенберг в изявление.

По-рано, Турция, която е част от Алианса предупреди, че всякакви по-нататъшни нахлувания рискуват "нежелани" последствия.

"Турските въоръжени сили са ясно инструктирани. Дори да е летяща птица, тя ще бъде заловена," каза Давидоглу. Но той омаловажи възможността за "криза в отношенията между Турция и Русия", заявявайки, че връзките между двете страни остават отворени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джо фрейзер

    1 0 Отговор
    Ако Путин е истински руски ,не великоруки богатир още утре ще наруши пет пъти въздушното пространство на смотаняците от НАТО ! Ех Путин ех великоруски богатир!!?
  • 2 Бай хой

    2 1 Отговор
    Кви са тия сирийски опозиционни групи борещи се против асад. Асад е законно избраният президент и опозиция значи да се борят с политически методи. Въоражените групи са всъщност терористите от идил.Терористите от нато защитават терористите от идил.

    Миналата седмица идил заплаши Русия и ето днес и нато стори същото. Кой е терористът - познайте от един път.

    Коментиран от #4

  • 3 СССР

    2 1 Отговор
    Давай, давай страна агромная!!! Руснаците трябва да унищожат всички терористи! Най-голямата терористична организация САЩ! Те създават и поддържат всички терористи по целият свят само и само да вземат националните богатства на държавите които са набелязани!
  • 4 джо фрейзер

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    До болка /интимна/ си прав !"Въоражените групи "които са били военното крило на БКП и подкрепяни от СССР"са всъщност терористите"борили се със законно избраното правителство на България! На всичкото от горе тия криминални типове вземаха 45 години пенсии като активни!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "джо фрейзер":

    Пропускаш че СССР е бил в съюз с сащ и великобритания и те също са подкрепяли ония въоражени групи борещи се срещу окупатора Германия. Някак си много са ти плитки интригите.

    Навсякъде където закъсате с пропагандата виждате комунисти.

    Просто сте едни предатели като юда.

    Коментиран от #8

  • 6 Буро

    1 1 Отговор
    Че тя ,сирииската опозиция ,за която ФАЩ похарчиха 500 милиона ,избяга в ИДИЛ.
  • 7 balboa

    1 0 Отговор
    ех путлер,ех великоруслямистки богатиро,кви гомна забърка,сега ще трябва да ги изядеш пък и се на.ра отгоре на всичко и приятелят ти асад ще го изсърба
  • 8 джо фрейзер

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Защо сммяташ че пропускам??? Питам дали шумкарите са се сръжавали срещу законно избраното българско правителство???

    Коментиран от #10

  • 9 Спецназ

    2 1 Отговор
    С тия смешни F16 турците никакъв руски самолет там не могат да прихванат,а щом американците реват значи Путин бомбардира точно където трябва.
    Някога САЩ изсипаха милиарди заедно със Саудитска Арабия в Афганистан за да създадат джихадистка армия.После същите тези джихадисти завладяха държавата като талибани.
    После Саудитска Арабия изсипа отново милиарди в Чечня за да прави Хатаб и други като него джихад.
    Сега същите чаршафи предлагат на Германия помощи за да строи джамии.
    За какви опозиционери говорим в Сирия? Същите джихадисти спонсорирани от САЩ и Саудитска Арабия.
    А Турция трепери да не би кюрдите които са над 40 милиона да си поискат държавата. И за това ги е страх така наречените "демократи" Путин да не им разрита схемичката която спретнаха из целия арабски свят.Почнаха от Садам минаха през Кадафи и сега Асад.... А ние събираме емигранти....
    Време е да се сложи край на това и за това бой по всички терористи спонсорирани от ЦРУ и неговите съюзници.
  • 10 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "джо фрейзер":

    Да ти отговоря тогава. Правителството тогава не е било избирано а назначавано от окупаторите също както и сега.

    Шумкарите са били въоражени с оръжие спуснато от английски самолети.

    А престъпниците тогава и сега са фашизоидите обяваващи се сега за демократи - тогава пък демократически сговор така се е наричала и тогава фашистката партия в България.

    И както историята показа шумкарите са били от правилната страна за разлика от фашизоидите осъдени от Народният съд и реабилитирани днес от предателите и унищожители на България.

    Коментиран от #15

  • 11 поТИМ се

    1 1 Отговор
    Те вместо да се кефят, че пилотите не са допуснали още по-груби грешки...
  • 12 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор
    нато МОЖЕ ДА ИСКА МНОГО РАБОТИ
    ДАВАЙ ВПЕРЕД ЗА РОДИУ БЕЙ ПОДРЯД
  • 13 rusofilll

    1 0 Отговор
    турция е сърбала попарата на РУСИЯ таче да не лаят много
  • 14 Ярослав Станчев

    0 1 Отговор
    Когато САЩ и НАТО бомбардираха,акциите им бяха срещу терористите от ИД,а когато руснаците пускат бомби ИД станаха сирийска "опозиция".
    Тоз плач от запада в подтекст може да се разбира като-Путин,стига си ни трепал "опозицията",че милиардите,които пръснахме за да я обучим и въоръжим отиват на вятъра.Пък и ще ни трябва за Иран,след като донесем "демокрация и в Сирия.
  • 15 шлемник байкалски

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    Съгласен съм !Шумкарите ,Жабакрек , атентата в света неделя ,народния съд Трайчо Костов.....все хубави неща -безспорно .Но не разбрах точно как се назначават правителства ?Може би имаш предвид след 9 септември 44 г.?Успех на предстоящите избори !Може би вие русофилиите ще назначите някой кмет в някое затънтено село а може би не?

    Коментиран от #16

  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "шлемник байкалски":

    А може би деформаторският блок ще има пак пет шест процента но от посолството на сащ ще им дадат десет министерства. Същото беше и при бсп. Демокрация по американски. Най.добрите са нашите кучи синове.

    И твърде много изпростяваш с тези комунистически призраци.

    Коментиран от #17

  • 17 шлемник байкалскии

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Руско- комунистически???Когато България беше под руско ,правителството първо се одобряваше в Москва и след това се публикуваше в "работническо дело" Успех на изборите!!!
  • 18 рокомил

    0 0 Отговор
    нато са толкова смешни .....прочетете и коментара е излишен


    За първи път в историята Пентагонът може да бъде оглавен от хомосексуалист, след като американският държавен глава Барак Обама назначи 47-годишния Ерик Фенинг за министър на отбраната, пише The Washington Post, цитиран от „Фокус“.
    Фенинг е експерт по въпросите за националната сигурност повече от две десетилетия и заемаше ключова роля в най-големите програми на ведомството като тази за строителство на кораби. Сега американската армия е изправена пред огромни бюджетни съкращения и предизвикателствата на поствоенната й роля в Ирак и Афганистан.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания