Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 19:17, обновена 11 Октомври, 2015 10:23 2 430 5

Хиляди излязоха на протест в Берлин срещу трансатлантическото споразумение

  • трансатлантическото споразумение-
  • ттип-
  • берлин-
  • протест

Според протестиращите Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство е антидемократично

Хиляди излязоха на протест в Берлин срещу трансатлантическото споразумение - 1
Снимка АП/БТА

Стотици хиляди маршируваха в Берлин в събота в знак на протест срещу планираната сделка за свободна търговия между Европа и Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Според протестиращите Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство е антидемократично и ще намали безопасността на хранителните, трудовите и екологичните норми.

„Понастоящем (следобедните часове) в демонстрацията участват около 100 хиляди души. Митингът преминава без инциденти", заяви представителят на полицията. Според него за сигурността по време на мероприятието, което ще продължи до вечерта, се грижат от около 1000 сътрудници на правоохранителните органи.

Организатори - съюз на екологични групи, благотворителни организации и опозиционни партии - заявиха, че над 250 000 души вече са взели участие в митинга срещу сделката за свободна търговия, с около 150 000 повече отколкото са очаквали.Хиляди излязоха на протест в Берлин срещу трансатлантическото споразумение

"Това е най-големият протест, който тази страна е виждала в продължение на много, много години", заяви един от организаторите по време на речта си пред протестиращите.

Договорът за ТТИП предвижда създаването на най-голямата в света зона за безмитна търговия с 820 милиона души в нея. Освен САЩ и страните от ЕС в проекта ще бъдат включени Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Общественото недоволство срещу т.нар. Трансатлантическо споразумение на международна търговия се повиши през изминалата година в Германия, заради опасенията на критиците, че пакта ще връчи твърде много власт на големите мултинационални компании за сметка на потребителите и работниците.

АП припомня, че ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за трансатлантическа зона за свободна търговия. Германското правителство начело с Ангела Меркел подкрепя споразумението, твърдейки, че то ще стимулира търговията и световната икономика. Според Меркел ТТИП би помогнало на ЕС окончателно да се възстанови от последиците на дълговата криза.  Но икономическият министър Зигмар Габриел изрази съмненията си по отношение на крайния срок, припомняйки, че през ноември 2016 година има президентски избори в САЩ.

Подобни на берлинския протест ще се проведат и в други европейски държави, включително България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абрамс

    0 1 Отговор
    Германия украде източна европа сега САЩ им пречат.
    България може само да спечели от свободна търговия със САЩ !!!
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Подписване на подобно споразумение е самоубийство за ЕС.Достатъчно е само да си представим на какви цени ще бъдат техните зърнени храни в сравнение с европейските-първо суперклимат и необятни масиви,второ-два пъти по-евтино гориво защото е страна производител,а Европа е вносител,трето-щедро субсидиране значително превъзхождашо европейското и за капак-генномодифицирани култури,със в пъти по -висок добив от нормалните,разрешени в Европа.А само това ли?!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 mediator37

    1 1 Отговор
    След ликвидирането на понятието "държавна граница", виждаме да се забива последния пирон в ковчега на понятието "държава".
    Споразумението предвижда фирма да може да съди държава в предпочетен измислен съд и като я осъди, да я даде на съдия-изпълнител. Предвижда също фирма да може да отменя законите на дадена държава. Държавата е приравнена на търговско предприятие.
  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    За пръв път някакви проблясъци. Браво.

    Една сериозна забележка само. И България е производител на горива, но това не е достатъчно. сащ са най-големият консуматор и най-големият купувач на горива. В последните две десетилетия започнаха да крадат затривайки държави и народи и затова все още поддържат ниска цена в сащ. Нещо обаче в последно време нещата вървят на подобряване и се надяваме и те да започнат да заплащат горивата на страните от където ги внасят.
  • 5 Христофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Я как си можел да мислиш правилно,когато ти е засегнат интереса.А ние какво да кажем,когато тук 25 години се унищожаваха пазари,туризъм,лека и средна промишленост,армия ,суровини и кадри,а ти комунисти та комунисти.Сега ти не си ли "комуниста",дето не иска договора с Америка.
Новини по държави: