Last news in Fakti

11 Октомври, 2015 11:37, обновена 12 Октомври, 2015 08:31 1 844 4

Европа се противопоставя на ТТИП

  • потест-
  • противопоставя-
  • европа-
  • амстердам-
  • берлин-
  • софия-
  • тпти

Протести в Берлин, Амстердам, София и Добрич

Съботния ден бе ден на протести в Европа срещу планираната сделка за свободна търговия между ЕС и САЩ.

Най-мащабна бе демонстрацията в германската столица Берлин, където по данни на организаторите, около 250 000 души излязоха по улиците. По данни на полицията обаче цифрата е била много по-малка - 100 000 души.

И в Амстердам се проведе мащабен протест срещу ТТИП. Хиляди хора се събраха в холандската столица в събота (10 октомври), за да призоват за спиране на преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, съобщават местните медии.

Демонстрацията в центъра на холандската столица беше организирана от синдикални и природозащитнически организации.

„Съпротивата става все по-голяма”, заяви говорител на организаторите, според които в протеста участват над 7000 души. "В началото бяхме десетки, след това стотици, сега вече сме повече от 7000 души в Амстердам и продължават да се присъединяват хора към нас", заяви още той.

Протести срещу сделката се проведоха и в България.

Въпреки лошото време, в столицата се събраха стотина души, който преминах от бул. „Патриарх Евтимий” до представителството на Европейската комисия, скандирайки „ТТИП е диктат, спри го днес или си мат.”

Шествието бе охранявано от органите на реда.

Ваня Григорова, председател на Сдружение „Солидарна България”, съветник в КТ „Подкрепа” и един от съорганизаторите на протеста припомни, че от Източна Европа, България събра най-много подписи против ТТИП. Тя е убедена, че най-големите вреди от ТТИП за България са заплашването на трудовите и социалните ни стандарти, както и безопасността на храните.

Друг български град, в който се проведоха действия срещу Трансатлантическото споразумение бе Добрич.

Добричлии приеха и подписаха Декларация, която ще бъде внесена в парламента и Министерски съвет. В нея те ясно заявяват, че са против ТТИП.

Хората се причесняват от факт, че с подписването и влизане в сила на споразумението, ще започнат да действат закони, които ще защитават американските компании и няма да важи националното законодателство.

Противниците на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) заявяват, че то е недемократично и заплашва правата на потребителите и работниците.

От своя страна привържениците на сделката, която има за цел да премахне търговските бариери, казват, че тя ще укрепи икономиката и ще създаде работни места.

Договорът за ТТИП предвижда създаването на най-голямата в света зона за безмитна търговия с 820 млн. души в нея. Освен САЩ и страните от ЕС в проекта ще бъдат включени Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радко

    0 0 Отговор
    четвърт милион на протест хаха смятай .. на янките няма д аим мине номера

    вече в повече ни идват емигранти анти русия говорене а за капак и да ви ядем гмо буклуците в европа

    за съжаление следващите 10 г ще имаме доста ядове с умиращата империя сащ ...доста мизеии ни очакват сателитите и както по времето на разпада на турската империя столятия разпад и геноцид над християните

    Коментиран от #2

  • 2 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "радко":

    Първо ще бъдем свидетели на поредното падение на Русия, пък след това ще видим какво ще стане.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Juliy":

    както се казва ''you wish''
  • 4 доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Juliy":

    Хапченцата, хапченцата - ако се пият редовно, всичко ще е мирно и тихо (пък и за другите наоколо)!

    Нещо по темата да имаш да кажеш - ще ти дам жокер: говори се за подмолен картбланш за пробутване на всякакви боклуци в Европа.

    Иначе бъртвежите за края на Русия ги повтяряш от близо 2 години и явно няма изглед да се оправиш, ама лошото е, че напоследък залиташ и по исляма и тероризма.