Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 12:00 1 427 1

Съд във Вануату осъди на затвор 14 политици заради корупция

  • вануату-
  • корупция-
  • политици-
  • съд-
  • затвор
Съд във Вануату осъди на затвор 14 политици заради корупция - 1
Президентът на Вануату Балдвин Лонсдейл Снимка АП/БТА

Върховният съд на Вануату издаден присъди на 14политици по обвинения в корупция. Сред осъдените са вицепремиерът Моана Каркасес и председателя на парламента Марселино Пипите, съобщава Би Би Си.

Каркасес бе осъден на четири години затвор, останалите членове на парламента са осъдени на три години затвор. Друг политик, Уили Джими е бил осъден на 20-месечна условна присъда тъй като е бил единственият, признал се за виновен по делото за корупция.

Членовете на парламента са осъдени за получаване на подкуп по време на отсъствието на президента Балдвин Лонсдейл в началото на октомври. Тогава председателят на парламента е използвал правомощията си като действащ президент, за да защити себе си и останалите.

При завръщането си президентът отмени помилвания, като съдът ги определи като противоконституционни.

В обръщение по телевизията, той обеща на народа си да "възстанови реда".

Съдът обвини вицепремиерът, че е платил на 13 политици от опозицията 35 милиона вату (312 000 долара) миналата година.

В допълнение към политическата криза, Вануату изпитва сериозни икономически проблеми. Страната все още се възстановява от щетите, които нанесе мощен тайфун през март. Тогава стотици домове бяха разрушени, а водоснабдяването нарушено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Това е държавата и народа на ВИНЕТУ,но написано и произнесено на техния език.